EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Luboš Svačina

04. 03. 2011

0 komentářů

V čem je výjimečná GE Money Bank?

 


 

Na začátku tohoto týdne jsme se v článku "Klienti si nechávají při výběru hypotéky stále častěji poradit" pokusili zjistit, jak významnou roli mají na hypotečním trhu hypoteční poradci a jak velký objem hypoték každoročně pro banky zprostředkují. Z průzkumu mezi samotnými zprostředkovateli jsme se dozvěděli, že členové asociací sdružující hypoteční makléře (AHM ČR) a finanční poradce (AFIZ a USF ČR) v loňském roce bankám dodali hypotéky za více než 32 miliard korun, z nichž největší objem prostředkovali finanční poradci společnosti Partners for Life Planning (7,1 mld. Kč).

Ovšem členství v asociacích není povinné a další tisíce úvěrů bankám přinášejí zprostřekovatelské společnosti a hypoteční poradci (OSVČ), kteří nejsou součástí statistik profesních asociací. A že se zdaleka nejedná o zanedbatelné částky dosvědčují například výsledky společností Fincentrum (5,99 mld. Kč), Golem Finance (3,1 mld. Kč) a dalších společností jako je například Eurohypotéka, Open Finance atp. Podtrženo, sečteno: Bez větších obav si dovolím tvrdit, že z celkového objemu loni sjednaných hypoték (84,3 mld. Kč) si více než polovinu připsali hypoteční zprostředkovatelé.  

Jak velkou část produkce jednotlivých bank tvoří "cizí hypotéky"?

Potenciál externích distribučních kanálů a přidanou hodnotu hypotečních poradců si banky velice dobře uvědomují a externí způsob prodeje hypoték se stává čím dál důležitější součástí jejich obchodní strategie. V podstatě ze 16 bank, které na českém trhu poskytují hypotéky, pouze jediná hypotéky od zprostředkovatelů nepřijímá. Bohužel důkazem toho, jak velký význam banky přikládají spolupráci s třetími stranami, je jejich "ochota" rozkrýt strukturu nově sjednaných hypoték viz další odstavce. 

Skupina Hypoteční banky
Průkopníkem v oblasti získávání obchodů prostřednictvím hypotečních zprostředkovatelů je Hypoteční banka, která s tímto modelem distribuce přišla v roce 2003 a i nadále tento koncept rozvíjí. Hypoteční banka je specialistou na hypotéky a kromě svých několika málo poboček získává nové obchody jednak prostřednictvím pobočkové sítě finanční skupiny ČSOB (včetně poradců ČMSS), tak prostřednictvím realitních kanceláří, hypotečních makléřů a finančních poradců. Přesná čísla o poměru „vlastních“ a „cizích“ hypoték Hypoteční banka bohužel nezveřejňuje, ale v roce 2008 podle vyjádření Vlastimila Nigrina tvořila tzv. "modrá produkce (ČSOB, Poštovní spořitelna) zhruba 40 % nových obchodů a o zbývajících 60 % se dělili "zelené" pobočky a externí zprostředkovatelé. V současnosti lze však předpokládat, že s opětovným uvolněním trhu význam zelené produkce přibral na váze.


Komerční banka
Hypoteční banka není zdaleka jedinou bankou, která si nenechá nahlédnout do karet. Obtížné je získat informace také od dalších bank včetně Komerční banky, která spolupráci s třetími stranami již několik let úspěšně rozvíjí. „Tyto informace nejsou veřejné. Nicméně, naše strategie je dlouhodobě konzistentní. Snažíme se o vyrovnaný poměr prodeje hypoték vlastní sítí a prostřednictvím třetích stran. Prodeje hypoték prostřednictvím externích poradců by v zásadě neměly přesáhnout 60 %,“ uvedl Radko Belada, ředitel marketingu a komunikace KB, v odpovědi na náš dotaz. 

Česká spořitelna
Česká spořitelna, která v období před krizí významně posílila svůj tržní podíl, velmi těžila ze spolupráce s externími dodavateli hypotečních obchodů. Nicméně v době krize začali mít klienti problém se splácením hypoték a i přesto, že se nejednalo o nějaký masivní propad kvality úvěrového portfolia, rychle rostoucí počet problémových úvěrů vedení České spořitelny vyděsilo. Po krátké analýze příčin management společnosti dospěl k názoru, že velkou měrou se na tomto negativním jevu podepsaly hypotéky třetích stran a téměř ze dne na den ukončil spolupráci s externími dodavateli hypoték.

REKLAMA

Tip: Komentář ke změně obchodní strategie České spořitelny v době vrcholící globální finanční krize neleznete v článku " Hypoteční krize podle České spořitelny ". 

S odstupem času však na veřejnost pronikly informace, že chyba nejspíš nebyla jen na straně externích zprostředkovatelů hypoték, ale také straně pracovníků vybraných poboček, kteří v honbě za novými obchody vědomě přehlíželi rizikovost přijímaných úvěrů a k jejich schvalování docházelo v rozporu s obecnými principy obezřetnosti a hlavně v rozporu s metodikou České spořitelny.   

Výrazné omezení spolupráce s třetími stranami se samozřejmě obratem projevilo v poklesu počtu i objemu nově získaných hypoték a tržní podíl České spořitelny v roce 2008 výrazně poklesl. V letošním roce Česká spořitelna opět přijímá hypotéky třetích stran, nicméně podíl této produkce se v současnosti pohybuje podle vyjádření tiskového oddělení zhruba na čtvrtině celkového objemu.

Raiffeisenbank a UniCredit Bank
Jedinými dvěma bankami, které nad ostatní ční svou otevřeností a nebojí se zveřejnit strukturu své produkce, je Raiffeisenbank a UniCredit Bank. V obou případech v loňském roce tvořily externí hypotéky podle jejich vyjádření tiskových mluvčí zhruba 70 % nové produkce. Také díky intenzivní spolupráci s hypotečními zprostředkovateli se oběma bankám dařilo v loňském roce růst rychleji než trh a tím pádem posílit svůj tržní podíl.

REKLAMA

Raiffeisenbank v loňském roce meziročně navýšila objem poskytnutých hypoték o 40 % na 13,95 miliardy korun. UniCredit Bank oproti roku 2009 rostla o 40 % a celkově si do svých účetních knih připsala hypotéky za více než 6 mld. Kč. 

Ostatní banky
Ačkoliv přesná čísla odmítají zveřejnit, intenzivně spolupracují s třetími stranami také Oberbank, Wüstenrot hypoteční banka a LBBW Bank. Také LBBW Bank se právě i díky rozšíření spolupráce s externími zprostředkovateli podařilo v meziročním porovnání navýšit produkci nových hypoték o 121 %

S hypotečními brokery naváže spolupráci i GE Money Bank
Jedinou bankou, která tento způsob prodeje hypoték v současnosti nevyužívá je GE Money Bank, která spolupráci se zprostředkovateli hypoték rovněž ukončila v průběhu ekonomické krize. Nicméně i GE Money Bank v současnosti pilně pracuje na znovuotevření této obchodní cesty a první hypotéky třetích stran by měla začít zpracovávat ve druhé čtvrtletí letošního roku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *