EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

V každé zemi se slaví Vánoce jinak. Jak je to třeba v Itálii nebo v Americe?

 


 

V Itálii nosí dárky čarodějnice Befana

Čarodějnice Befana si s dárky ale dává na čas. Rozdává je až 6. ledna. Teda měla by. V poslední době vlivem amerických filmů si dárky Italové někdy rozdávají už 25. prosince ráno nebo dokonce večer na Štědrý den.

Na štědrovečerní večeři si dle tradice mají Italové dát úhoře, typickou rybu pro půst, který museli věřící dodržovat. V Itálii je večer 24. 12. pojímán daleko skrovněji než u nás, chodí se do kostela, drží se půst, nijak se nejásá, mnohdy se ani dárky nerozdělují. K tomu ale dojde ve velkém stylu hned následující den opulentních obědů, dárků, veselí a radosti,“ uvedla Yvetta Federici majitelka CK FEDE.

USA: Santa Claus kam se podíváš

Vánoce jsou pro Američany velice důležitým svátkem. Chystají se na ně hned od začátku prosince. Známé jsou okázalé až kýčovité výzdoby domů a všudypřítomní Santa Clausové. Amerika je na tradice velmi pestrá, stejně jako zvyky jejích obyvatelů. V každé domácnosti se drží trochu jiné zvyky, ale na slavnostním stole většinou nechybí nadívaný krocan se zeleninou, bramborovou kaší nebo sladkými bramborami. Vánoce jsou svátky hojnosti, proto se každý, kdo na to aspoň trochu má, snaží nakoupit co nejvíc dárků a tu nejúžasnější výzdobu. Časté jsou také soutěže v jednotlivých ulicích o nejlépe vyzdobený dům. Američané prý za výzdobu ročně utratí přes 120 miliard korun.

Austrálie: Vedro a studená večeře

V Austrálii se na Vánoce podávají studené obložení mísy a ovocné saláty. Není čemu se divit, teploty tam v prosinci dosahují i 33 stupňů celsia. Zajímavostí je, že stejně jako v Americe se soutěží s výzdobou, v Austrálii se lidé předhánějí v tom, kdo dostane nejvíce vánočních přáníček. Ty si pak vyvěsí do oken, aby všichni sousedi viděli, kolik jich rodina nasbírala.

Francie: ústřice a husí játra

Francouzi milují bohatou výzdobu svých domů a bytů.  Světla na domech blikají i celou noc a čím výraznější, tím lepší.  K večeři se pak ve Francii podává pečený krocen s kaštanovou nádivkou, ale také ústřice a husí játra. Nesmí chybět ani klobásky a drobné sladkosti.

REKLAMA

Součástí vánočních svátků ve Francii jsou území mše, během nichž tvoří kulisu tradiční chorály. Dárky tam dětem i dospělým nosí Pere Noël. To je vousatý muž, nikoli však Santa Claus, i když v poslední době se mu podobá čím dál tím víc. Dárky pak vousáč pokládá na krb nebo ke kamnům.  

Ať už Vánoce budete slavit v České republice, nebo u svých přátel v cizině, přejeme vám za celou redakci Hypoindex.cz, ať jsou vaše svátky spokojené, plné dobrých zpráv a skvělého jídla. Veselé Vánoce.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Inflace a Vánoce nahrávají podpojištěnosti u domácností

Listopadová inflace stoupla na 16,2 procenta. Důsledkem toho je zdražování takřka veškerého zboží. Jenže vyšší ceny také zvyšují hodnotu vaší domácnosti, zvlášť jestli jste se pustili do rekonstrukce nebo vám Ježíšek nadělí novou elektroniku.

Text: Monika Lukešová

14. 12. 2022

Půjčky na vánoce

Půjčky na Vánoce: emoce vs. peněženka

Půjčky na Vánoce jsou momentálně v kurzu. Ze všech stran na nás útočí reklamy na dárky pro celou rodinu a z televize se usmívají šťastné páry kupující si navzájem drahé věci. Reklamy hrají často na city a nejeden spotřebitel podlehne emocím a chce své rodině dopřát svátky jako z plakátu, i když na ně nemá. […]

Text: Monika Lukešová

22. 11. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *