EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Vánoční půjčka: Dobrý sluha, nebo špatný pán?

 

Vánoční svátky se kvapem blíží. Záplatou na napnutý finanční rozpočet v době předvánoční bývá často půjčka. Banky před neuváženým nákupem vánočních dárků na úvěr varují. Jak si půjčit chytře, abyste na půjčku nedoplatili?

Loading



 


Průzkum ČSOB ukázal, že každý desátý člověk se někdy zadlužil kvůli vánočním dárkům. Češi si nepůjčují pouze od finančních institucí, ale často i od svých příbuzných či známých. Na Vánoce si půjčují hlavně mladí lidé ve věku 18 až 26 let. Půjčku na dárky za více než 10 tisíc korun si vzalo již 27,5 procenta mladých. Starší lidé ve věku 54 až 65 let se vánočním půjčkám spíše vyhýbají, Vánoce řeší půjčkou pouze 3,1 procenta z nich.

Mladí se zadlužují nejvíce

„To jasně ukazuje, že mladší generace není tak zodpovědná a nebojí se ani dluhů, které jsou podle našeho názoru zbytečné. Starší generace je, jistě i díky svým zkušenostem, přece jen zodpovědnější. Mám pocit, že starší lidé také více dají na nabádání svých bank, aby se kvůli svátkům zbytečně nezadlužovali,“ říká Alena Králíková, manažerka firemní kultury a společenské odpovědnosti ČSOB.
Vánoce jsou ve znamení půjček spíše pro muže. Zadlužuje se dvakrát více mužů než žen. „Je zajímavé, jak se zde poměr mezi muži a ženami obrátil. Na vánoční dárky by si podle průzkumu nikdy nepůjčilo 62,2 % mužů a 58,2 % žen. Ze stejného průzkumu přitom víme, že muži si na Vánoce půjčují více. To by mohlo buď znamenat, že si muži trochu lžou do kapsy, nebo že je nakonec před Vánocemi přimějí k půjčce jejich ženy,“ doplňuje Alena Králíková.

Radost pomíjí, půjčka zůstává

Radost z vánočních dárků může brzy opadnou, ale půjčky se jen tak nezbavíte. Pokud přemýšlíte, zda si půjčku vzít, měli byste postupovat s rozvahou. Půjčky na smysluplné dárky se bát nemusíte. „Rozmyslete si, na co si půjčujete a kolik. Raději na věci, ze kterých budete mít dlouhodobý užitek než na pomíjivé radosti, ze kterých se mohou vyklubat starosti,“ říká Pavel Vlček z mBank.
Jaké dárky je vhodné financovat půjčkou? Mělo by se jednat o věci, které jsou užitečné, dlouho vydrží, jejichž životnost je delší než doba, po kterou budete půjčku splácet. Dárky by měly také dělat radost. „Manželka může mít radost z vysněného krbu nebo nového kuchyňského spotřebiče, které navíc zvýší hodnotu vašeho bydlení. Děti budou pak nadšené z nové lyžařské nebo snowboardové výbavy, která podpoří jejich sportování, a navíc investujeme jejich bezpečí,“ uvádí příklady Hana Drápalová ze Sberbank.
Stejného názoru je i Pavel Vlček z mBank: „Je potřeba zvážit, jestli půjčka rozšiřuje možnosti a zpříjemňuje život. Pokud je tomu tak, půjčit si za dobrých podmínek třeba na nové zařízení bytu nebo na rekonstrukci koupelny, která zlepší kvalitu bydlení smysl dává, kupovat dárky nebo dovolené na dluh naopak, protože krátkodobou radost mohou lehce vystřídat starosti s dlouhým splácením.“
Některé banky před vánočními půjčkami odrazují. „Půjčka na Vánoce se může stát nechtěným dárkem pod stromečkem. Seriózní bankovní domy proto nic takového nenabízejí a spíše klienty od podobných zbytečných dluhů odrazují. Vánoce nebo dovolená mohou být hezké, ale určitě nevynahradí starosti, které by mohly přijít v případě nečekaných problémů,“ uzavírá Alena Králíková.
Jestliže jste rozhodnuti se zadlužit. Neporovnávejte nabídky pouze na základě ceny, tedy úrokové sazby, ale zajímejte se i o celkové náklady na půjčku. Srovnání jednotlivých úvěrových produktů napříč trhem umožňuje roční procentní sazba nákladů (RPSN), jejíž zveřejňování bude navíc s příchodem nového zákona o spotřebitelském úvěru od prosince povinné.

Jde to i bez půjčky

Vánoce se dají zvládnout i bez půjčky, pokud si předem naplánujete výdaje. Prvním krokem by měl být podrobný seznam všech položek s limity, kolik chcete za dárky utratit. Nezapomeňte ani na náklady na stromeček, výzdobu, jídlo a pití.
Pokud jsou celkové výdaje příliš vysoké, proškrtejte položky, bez kterých se obejdete. Kvalitní rodinný rozpočet by se neměl obejít ani bez určité rezervy pro případné neočekávané výdaje. Jestliže nemáte úspory, nákupy si rozložte průběžně do několika měsíců, aby vánoční nákupy nezpůsobily vaší peněžence šok. Nenakupujte nepotřebné věci a držte se plánu i přes rostoucí předvánoční stres.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024

Investici do energetických úspor sníží výdaje i zhodnotí dům

Banky se stále více zaměřují na financování energeticky úsporného bydlení. Kromě výhodnější úrokové sazby lze takto umořit část úvěru z vyplacené dotace bez sankcí. Hypotéky jsou sice stále drahé, úrokové sazby však mohou být s další refixací již o dost nižší, což se ale nedá říci o cenách. Bonusem je výrazné zhodnocení nemovitosti.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 12. 2023

Český realitní trh dusí i absence pobídek pro zahraniční investory

Trh s nemovitostmi napjatě vyhlíží první výraznější snížení úrokových sazeb. Nové kanceláře se nestaví, prodeje bytů rostou zatím pozvolna a většímu rozvoji nájemního bydlení brání kromě drahého financování i současná legislativa. Nejen na tom se shodují realitní odborníci.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • DonLabuznik

    7 listopadu, 2018

    Určitě je potřeba případnou půjčku zvážit, jestli je opravdu potřeba a hlavně jestli skutečně potřebuji věci na které si půjčuji. Také je důležité si půjčky srovnat, abychom získali co možná nejlepší úrok a hlavně podmínky, proto je vhodné použít nějaký srovnávač půjček jako je třeba https://www.bezvamoney.cz/srovnani-pujcek/

    Odpovědět