EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Zbyněk Drobiš

04. 11. 2015

0 komentářů

Veronika Exnerová: Rozvod na hypotéce nic nemění

 


 

Kdy doporučujete klientům se společnou hypotékou navštívit banku, když se rozhodli rozvést se?

Čas oznámení o záměru převést hypotéku záleží na prodávajícím a kupujícím (tedy na manželovi a manželce) a na jejich rozhodnutí o době, kdy chtějí záležitost řešit. Většinou se mezi sebou dohodnou na vypořádání majetku včetně nemovitosti a s bankou se domluví na potřebných krocích.

Jaké možnosti mají klienti při společné hypotéce v rámci následného vypořádání majetku?

Buď se manželé rozhodnou, že nemovitost s hypotékou prodají třetí straně a zisk z koupě si rozdělí na základě smlouvy o majetkovém vyrovnání, a nebo jeden z nich hypotéku převede na sebe a domluví se s druhým manželem na vyrovnání.

Do doby, než hypotéku převezme jeden z manželů, je hypotéka jejich společným závazkem. Pokud nebude po novém přezkoumání schopnost splácet jednoho z manželů dostatečná, může si najít spoludlužníka, nebo si s námi například domluvit změnu parametrů hypotéky, např. prodloužení splatnosti úvěru apod.

REKLAMA

Kterou možnost preferují a akceptují banky při řešení této situace?

Vždy chceme klientům vyjít maximálně vstříc a neexistuje ideální řešení pro nás jako banku, hledáme ideální řešení pro zúčastněné klienty. Nejčastěji dochází k tomu, že v rámci majetkového vypořádání převezme hypotéku jeden z manželů a s druhým se vyrovná.

Majetkové vypořádání mezi rozvedenými manžely tedy není pro banku závazné? Jak by měli manželé správně postupovat?

Rozvod na úvěrové smlouvě nic nemění. Do doby, než hypotéku převezme jeden z manželů, je hypotéka jejich společným závazkem. Vzhledem k tomu, že často chce v nemovitosti jeden z manželů i nadále zůstat, umožňujeme klientům právě např. převést smlouvu na jednoho z manželů.

REKLAMA

Předkládané dokumenty se významně neliší od standardních, zejména jde o doložení příjmů při převodu hypotéky ze dvou na jednoho dlužníka. Pokud nebude po novém přezkoumání schopnost splácet jednoho z manželů dostatečná, může si najít spoludlužníka, nebo si s námi například domluvit změnu parametrů hypotéky, např. prodloužení splatnosti úvěru.

Jaký vliv má rozvodové řízení na posuzování bonity klienta z hlediska hypotéky?

Samotné rozvodové řízení klientům bonitu nezhoršuje. Po případném převedení hypotéky na jednoho z manželů dochází k novému přezkoumání schopnosti žadatele splácet. Pokud nebude dostatečná, je možné si např. najít spoludlužníka či upravit parametry hypotéky. V případě nutnosti lze s bankou domluvit i individuální splátkový kalendář.

K dispozici je řada možností. U nás lze po určitou dobu splácet snížené splátky nebo pouze úroky, popřípadě splácení na určitou dobu zcela přerušit. Nouzové varianty je možné v průběhu doby splatnosti hypotéky i zopakovat. Výše uvedené situace na základě dohody spoludlužníků provedeme podle jejich záměru, případně zhodnotíme bonitu nových spoludlužníků úvěru.

REKLAMA

Jakého množství uzavřených hypotečních úvěrů se dotýká problematika rozvodového řízení?

Takovou statistiku si nevedeme, nicméně samozřejmě rozvody svůj vliv na splacení či změnách v úvěrových smlouvách mají.

Jaké největší mýty a omyly spatřujete u vašich klientů v této problematice?

Častá bývá situace, že hypotéku platí pouze jeden z manželů, např. manžel. V důsledku rozvodových hádek a sporů hypotéku platit přestane, dále třeba zruší účet, ze kterého hypotéku platí a podobně. V ten moment banka požaduje splátku po druhém ze spoludlužníků, v tomto případě po manželce, protože spoludlužníci mají stejná práva, ale i povinnosti. Tuto skutečnost si řada spoludlužníků neuvědomuje.

Při rozvodech je tak nutná spolupráce obou manželů na majetkovém vyrovnání včetně hypotéky, což někdy nebývá snadné.

Děkuji Vám za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *