EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Monika Lukešová

21. 10. 2011

1 komentář

Většina lidí by si koupila dům v dražbě. Láká je nízká cena

 


 

Mnoho zájemců o koupi nemovitosti o možnosti veřejné dražba ví. Avšak jen 15 procent z dotázaných má s dražbou osobní nebo zprostředkovanou zkušenosti. A to i přes to, že jsou si vědomí, o kolik je takto koupená nemovitost levnější.


Průměrná cena vydražené nemovitosti se pohybuje mezí 70 a 80 procenty ceny na trhu. Není výjimkou, že cena bytu či domu se může dostat až na polovinu běžné ceny. V průměru lze na draženém objektu ušetřit 200 až 300 tisíc korun. To je výhodné pro kupující, ale špatná zpráva pro prodávající.

Bez prohlídky nekoupím

Problém u dražeb je ten, že si leckdy kupující nemůže danou nemovitost pořádně prohlédnout. V případě, že by nebyla umožněna prohlídka nemovitosti, koupila by si byt nebo dům jen 1/5 dotázaných. Kupujícímu by však měly být umožněny minimálně dvě prohlídky a každá v jiný den, někteří prodávající zájemcům o bydlení nevycházejí vstříc. Často se totiž jedná o nedobrovolné dražby.

Nedůvěra je fenomén, se kterým se setkáváme docela často, ale je zcela neoprávněný. Lidé si neuvědomují, že veřejná dražba je nejtransparentnější a nejbezpečnější způsob, jak koupit nemovitost. Na rozdíl od klasického realitního prodeje, kdy se vlastníkem člověk stane až po zápisu do katastru nemovitostí, u dražby se je okamžikem, kdy licitátor udeří kladívkem. Navíc je od začátku jasné, že dům či byt získá ten, kdo nabídne nejvíc,” komentoval výsledek průzkumu Radim Hasman, předseda představenstva společnosti Eurodražby.cz.

Tip:
Lidé přicházejí o střechu nad hlavou. Počet nedobrovolných dražeb roste

Na dražbu s naditou peněženkou

Pokud vás dražba zaujala a chcete tímto způsobem koupit nemovitost, budete muset svůj nákup  zaplatit co nejdřív. K financování sice můžete využít hypoteční nebo jiný úvěr, ale musíte se před tím domluvit s bankou.

Před dražbou musí kupující složit tzv. dražební jistotu, jejíž výše je stanovena dražební vyhláškou. V případě, že dražbu pak vyhraje, musí doplatit nejvyšší podání. Po dohodě s bankou lzei  tuto částku hradit pomocí hypotečního úvěru.

O veřejných dražbách

Veřejná dražba je způsob prodeje, kdy nemovitost získá ten, kdo nabídne nejvíce. Vlastníkem se stává člověk okamžikem, kdy licitátor udeří kladívkem. Přestože se veřejné dražby dělí na dobrovolné a nedobrovolné, téměř vždy se jedná o vynucenou záležitost. U dobrovolných iniciuje dražbu nemovitost vlastník, což většinou bývá insolvenční správce. V případě nedobrovolných dražeb navrhuje provedení dražby věřitel, který má na nemovitosti zástavu a to po splnění zákonem daných podmínek,. Pravidla pro veřejné dražby, jak je známe dnes, vznikly před deseti lety jako nástroj pro banky především k vymáhání pohledávek zajištěných nemovitostmi.

Zdroj: Eurodražby

Průzkum pro společnost Eurodražby.cz provedla agentura STEM/MARK, uskutečnil se 29. září až 3. října a zúčastnilo se ho celkem 707 lidí z celé České republiky.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • František Sousedík

    29 prosince, 2011

    Takový nákup se může prodražit. Považuji totiž za důležité sdělit čtenářům, že podle zákona o veřejných dražbách nelze většinu dražeb provést.
    Zákon obsahuje postup a povinnosti, které nelze v mě známém reálném světě splnit.
    Něco jako když máte do litrové láhve dostat tři litry vody.
    Co se bude dít až někdo navrhne zrušení zákona od počátku?
    Podrobněji viz http://www.ppssb.wz.cz
    František Sousedík

    Odpovědět