EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Víte, kdo je pachtýř a co je pachtovní smlouva?

 


 

Pachtovní smlouvou se propachtovatel zavazuje přenechat pachtýři věc k dočasnému užívání a požívání a pachtýř se zavazuje platit za to propachtovateli pachtovné nebo poskytnout poměrnou část výnosu z věci,“ takhle je pacht popsán v novém občanském zákoníku v § 2332 a dále pokračuje, že pokud jedna strana přenechá druhé smluvní straně jednou smlouvou více věcí, z nichž některé slouží k užívání a jiné k požívání, posoudí se smlouva podle povahy hlavní věci.

V podstatě jde o to, že se do katastru nemovitostí bude zapisovat nejen právo stavby, ale také právo nájmu, a také právo pachtu. U pachtu se na rozdíl od nájmu předpokládá, že pachtýř bude vlastním přičiněním věc obhospodařovat a starat se o ni tak, aby přinášela výnos.

Propachtovatel se tím pádem zavazuje přenechat uživateli (pachtýři) věc k dočasnému užívání a požívání výnosů a pachtýř se pak zavazuje platit za to propachtovateli určitou částku, tedy pachtovné.

Je-li pacht ujednán alespoň na dobu tří let, může strana vyzvat v době ne kratší než šest měsíců před uplynutím ujednané doby druhou stranu, aby sdělila, zda hodlá v pachtu pokračovat, s tím, že vysloví-li druhá strana do tří měsíců od doručení výzvy svůj souhlas, prodlouží se pacht o dobu, na kterou byl původně ujednán; jinak pacht skončí v původně ujednané době,“ uvádí dále nový občanský zákoník. Otázkou je, kdo a kdy bude pachtovní smlouvu využívat.

Návrat výměnku

Do české legislativy se také vrací takzvaný výměnek, ten byl v českých zemích jako institut zrušen už v roce 1948. „Je to možnost přenechat byt či dům svým rodinným příslušníkům (dětem), s vymíněním si některých povinností – například zajištění bydlení, péče, stravy, zdravotní péče, či finančního zajištění ve stáří. Svým způsobem tak rodiče, kteří budou bydlet formou výměnku, budou mít stejná práva jako nájemníci, rozšířená o povinnosti svých dětí k nim,“ vysvětluje Pavla Temrová, tisková mluvčí společnosti Finep.

REKLAMA

Využít to mohou například majitelé, kteří chtějí darovat nemovitost svému potomkovi. Navíc od Nového roku je darovací daň zrušená. Do smlouvy se může vložit podmínka věcného břemene o zřízení „výměnku“, tedy v doživotním právu užívání nemovitosti pro rodiče či prarodiče. Právo nezaniká ani tehdy, pokud dojde k prodeji nemovitosti.

 

 

 

REKLAMA

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *