EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Monika Lukešová

10. 04. 2012

1 komentář

Vybíráte si úvěr, či hypotéku? Zajistěte si co nejvíc nabídek

 


 

Podle nedávného průzkumu jen málo spotřebitelů ví, že si mají nárok na předsmluvní formulář, který je zdarma a bez jakýchkoliv závazků.  Zajištění předsmluvního formuláře a jeho porovnání od co největšího počtu poskytovatelů úvěrů umožní provést relevantní srovnání a získat úvěr nejen finančně nejvýhodnější, ale také úvěr s jasně nastavenými podmínkami. Pak by zákazníka nemělo už nic překvapit.

 „Doporučujeme všem, kdo uvažují o úvěru, aby oslovili co nejvíce úvěrových společností a srovnali nejen finanční kritérium (tedy o kolik celkem půjčku přeplatí), ale také nefinanční kritéria, tedy podmínky ve smlouvě, které se týkají především sankcí v případě včasného nesplacení úvěru. Teprve na základě tohoto porovnání je dobré se rozhodnout,“ říká Petr Teplý z EEIP, jeden ze spoluautorů studie Navigátor bezpečného úvěru a odborný asistent na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy v Praze.

Petr Teplý také hned udává názorné přirovnání. „Je to stejné, jako když si například vybíráte televizi – nejprve si necháte ukázat více výrobků a teprve poté se rozhodujete. Přistupujte při výběru svého finančního partnera pro úvěr stejně odpovědně, špatným výběrem můžete ztratit mnohem více, než když si například špatně vyberete televizi. Špatnou televizi můžete reklamovat, zrušení podepsané nevýhodné smlouvy je však téměř nemožné,“ zdůrazňuje.

Podle průzkumu počet poptaných firem při zajišťování úvěru souvisí s finanční gramotností. K půjčkám se zodpovědněji chovají muži, kteří si při zajišťování úvěru zjišťují více informací než ženy. A více informací si zjišťují lidé z Prahy, Středočeského a Moravskoslezského kraje, než například z Karlovarského, Pardubického a Plzeňského.

Snad pomůže výuka finanční gramotnosti na školách

Největší mezery v rámci finanční gramotnosti lidé prý pociťují v oblasti investování, hypoték, půjček a úvěrů.  Problém je, že lidé si sami informace moc nevyhledávají. „Z kombinace skóre finanční zodpovědnosti a zájmu o oblast financí vyplynulo, že pokud lidé mají dostatek informací, jsou schopni se chovat finančně velmi zodpovědně. Informace však příliš nevyhledávají a zájem o finanční vzdělání mezi Čechy končí zároveň s koncem školní docházky,“ uvedla Petra Průšová, ředitelka Millward Brown ČR.

REKLAMA

Česká spořitelna se rozhodla, podpořit finanční vzdělávání na základních a středních školách. Projekt společnosti Terra-klub s názvem Dnešní finanční svět má zatraktivnit výuku financí.

Jedním z klíčů k úspěchu finančního vzdělávaní je vyvinout vhodné učební pomůcky pro žáky a systematicky pomáhat učitelům učit finanční tématiku. Pomáhat při jejím začleňování do systému výuky na konkrétních školách v rámci tzv. Školních vzdělávacích programů,“ uvedl Daniel Kozák, ředitel Terra-klubu.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • 10 dubna, 2012

    GE Money Bank
    Bezplatný účet Genius Gratis
    Gratis kód: 9001608884

    Odpovědět