EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

21. 05. 2012

2 komentáře

Vypověděli jste smlouvu? Stavební spořitelna vám peníze vyplatit nemusí!

 


 

Výpovědní lhůta stavebního spoření ze strany klienta je zpravidla 3 měsíce. Lhůta začíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po měsíci doručení výpovědi a na začátku 4. měsíce se můžete těšit na peníze připsané na účtu. Stavební spořitelny občas přistupují k rychlejšímu vyplacení peněz, pokud si uzavřete následnou smlouvu a převedete na ni část peněz ze smlouvy vypovídané.

Na peníze ale můžete čekat také marně. Čtyři z pěti českých stavebních spořitelen mají ve Všeobecných obchodních podmínkách pojistku pro případ, kdy by jim klienti začali houfně odcházet. Zatím ji nevyužily, ale zatím k masivnímu odchodu ze stavebního spoření ještě nedošlo.

Protože ale většina peněz klientů je již po vázací době (a klienti tak mohou dát kdykoli výpověď) a zároveň stavební spořitelny poskytly velký objem úvěrů a mají rozpůjčovanou většinu vkladů, může být zatažení za záchrannou brzdu jen otázkou času.

Onou pojistkou je „Fond stavebního spoření“. Českomoravská stavební spořitelna (Liška) ho ve svých VOP definuje: „Fond stavebního spoření tvoří pravidelné měsíční a mimořádné vklady účastníků, připsané úroky z těchto vkladů, státní podpora a úroky z ní, umořovací splátky úvěrů a další zdroje přijaté stavební spořitelnou za účelem zvýšení částky určené pro přidělení cílových částek.“ Podobně ho definují i další stavební spořitelny. V praxi se jedná o všechny prostředky, které má stavební spořitelna k dispozici.

Pokud by „Fond stavebního spoření“ poklesl pod určitou hranici, která se u jednotlivých stavebních spořitelen liší, nemusela by stavební spořitelna podle svých (a klientem podepsaných) podmínek vyplácet ani peníze ve výpovědi.

REKLAMA

Kdy nemusí stavební spořitelny vyplatit peníze

ČMSS

ČMSS musí být vyplácené prostředky nižší než třetina fondu stavebního spoření. Konkrétně Liška v podmínkách uvádí: „Jestliže na vyplacení uspořených částek ze stavebního spoření u vypovězených smluv nepostačuje 1/3 fondu stavebního spoření (čl. XII.), budou uspořené částky ze stavebního spoření vypláceny v pořadí došlých výpovědí a podle volných prostředků ve fondu. Nevyplacené uspořené částky ze stavebního spoření budou v rámci daných omezení vyplaceny v nejbližším přidělovacím období.“

MPSS

Ještě přísnější podmínky má Modrá pyramida: „Po uplynutí výpovědní lhůty vyplatí stavební spořitelna účastníkovi zůstatek na účtu. Nárok na výplatu státní podpory se řídí zákonem. Pokud nároky účastníků na výplatu zůstatků na účtu z vypovězených smluv převýší 1/4 všech prostředků, které má stavební spořitelna k dispozici (čl. 11), budou tyto nároky postupně vyrovnány v pořadí došlých výpovědí.“

RSTS

Třetina stačí také Raiffeisen stavební spořitelně: „Pokud požadavky účastníků na vyplacení peněžních prostředků u ukončených smluv o stavebním spoření převýší třetinu prostředků určených pro přidělení cílové částky, budou tyto prostředky vyplaceny v pořadí ukončení smluv o stavebním spoření a podle volných prostředků ve Fondu stavebního spoření (Čl. 13).“

SSČS

Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka) je jedinou stavební spořitelnou, která Fond stavebního spoření ve Všeobecných obchodních podmínkách nedefinuje a výplatu peněz jím nepodmiňuje.

REKLAMA

WSTS

Třetina je podmínkou také u Wüstenrot – stavební spořitelny: „Pokud požadavky účastníků na výplatu uspořených částek z ukončovaných smluv převýší třetinu prostředků určených pro přidělení cílové částky, budou tyto nároky vyrovnány podle volných disponibilních zdrojů Wüstenrotu v pořadí doručených návrhů na ukončení smlouvy.“

Použití „pojistky“

Stavební spořitelny pravděpodobně smluvní pojistky výplaty nevyužijí. Kdyby tak učinily, znamenalo by to poškození nejen jejich jména, ale i pověsti jejich mateřských společností. Pokud by se jim nedostávalo finančních zdrojů z důvodu masivního odlivu klientů, pravděpodobně by v první řadě hledaly financování u svých matek, případně na finančním trhu, kde jsou zdroje aktuálně velmi levné.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Matěj

    22 května, 2012

    To je přinejmenším „nepřesný“ článek. Píšete, že SS nemusí vyplatit peníze. Ve skutečnosti je to tak, že je nemusí vyplatit včas, ale jinak je samozřejmě vyplatit (někdy později) musí. To je dost velký rozdíl, tak nestrašte lidi.

    Odpovědět

  • oldřich slavík

    13 listopadu, 2013

    Vážení ,mám požádáno o výplatu naspořené částky peněz které nutně potřebuji k úhradě fa..Bohužel Váš specialísta neumí řádně vyplnit formulář , tak se vše asi komplikuje a já budu nucen platit penále.Prosím Váa , zítra za ním dojdu aby vše dal do pořádku a prosím Vás o brzkou výplatu.Děkuji. Slavík.

    Odpovědět