EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Monika Lukešová

02. 10. 2014

1 komentář

Vysazené dveře, odmontované kohoutky. Co dělat, když se předávající bytu zbláznil

 


 

Když jsme vešli do bytu, všimli jsme si, že jsou vysazené dveře do jednoho pokoje. Majitel nám řekl, že se mu líbí, takže si je vezme,“ vzpomíná Karolína. Její přítel zakročil a řekl, že tohle je přeci součást kupovaného bytu a dveře si prostě vzít nemůže, ať se mu líbí sebevíc. Do toho přišel realitní makléř, který se omlouval, že prý měl jinou důležitou schůzku. Nakonec se podařilo majitele bytu přemluvit, aby si dveře nebral. Realitní makléř už do toho moc nemluvil a prý vypadal, že už tenhle prodej chce mít za sebou.

První díl příběhu:

Příběh čtenářky: Co když v den převzetí bytu majitel neotvírá

 

Dveře tedy zůstaly, ale kohoutky ne

Makléř měl připravené formuláře na zaznamenání elektřiny, vody a plynu. Vše se bez problémů vyplnilo a podepsalo, jak novými, tak i starým majitelem bytu. Jenže někdo musí zařídit přehlášení všech energií. Realitní makléř říkal, že to dělá tak, že novému majiteli dá ten starý plnou moc a on si to všechno oběhá. Karolína souhlasila, bývalý majitel bytu samozřejmě nikoli.

Realitní makléř už vypadal velice zoufale. Naštěstí jsem majiteli v klidu vysvětlila, že si tím ušetří práci. Ptal se mě, jestli to pomůže jen mně, nebo i makléři. Říkala jsem, že je to pro mě a ne pro něj. Pak tu plnou moc bez problémů podepsal. Nevím, co se mezi nimi stalo, protože dřív spolu vycházeli úplně bez problémů,“ říká Karolína.

Zdálo se, že je vše v pořádku. Realitní makléř odešel a nechal tam nové i staré majitele, ať si zbytek nějak vyřeší. Najednou však starý majitel začal shánět po šroubováku a šel si odmontovat všechny pákové baterie a prkýnko na záchodě.

Bylo půl deváté večer a v bytě nebylo jak si umýt ruce. Neměla jsem sílu se s ním hádat. Přišlo mi, že byt prodal za méně, než původně plánoval, tak si prostě chtěl vzít co nejvíc věcí. Volala jsem tedy příteli, který mezi tím jel pro naše věci, aby cestou někde koupil alespoň jednu pákovou baterii, abychom se jak měli umýt.

Nezaplacený účet

Karolína tedy čekala s majitelem bytu na přítele, až se vrátí s jejich věcmi. Začali si povídat a on si stěžoval na realitního makléře atd. Nakonec se Karolíně svěřil, že má nezaplacený dluh u dodavatele elektrické energie a neví, jak to má zaplatit. „Ačkoli byl Rus, mluvil česky celkem dobře, tak mě překvapilo, že to neumí. Zeptala jsem se ho, co má za banku a nakonec jsme to přes jeho internetové bankovnictví zaplatili. Byla jsem ráda, že se to vyřešilo a že máme podepsanou bezdlužnost nemovitosti,“ svěřuje se Karolína.

Pak už vše konečně šlo jak má. Mladý pár si všechny věci převezl do svého nového bytu, majitel odešel a konečně byly všechny peripetie u konce. Během dalšího měsíce se Karolína dozvěděla, že bývalý majitel bytu nezaplatil jeden nájem. Dluh Karolína naštěstí platit nemusela, protože je vázán na majitele, nikoli na bytovou jednotku.

Stalo se něco podobného i vám? Napište nám na redakce@hypoindex.cz.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Občan

    2 října, 2014

    Během dalšího měsíce se Karolína dozvěděla, že bývalý majitel bytu nezaplatil jeden nájem. Dluh Karolína naštěstí platit nemusela, protože je vázán na majitele, nikoli na bytovou jednotku.

    Odpovědět