EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

24. 10. 2008

1 komentář

Přehlídka vítězů architektonické soutěže Stavba roku 2008

 


 

Cílem soutěže "Stavba roku" je upozornit na zajímavé stavební projekty realizované na území České republiky, přičemž při posuzování projektu je velký důraz kladen na kvalitu provedení a komfort při užívání stavby. Organizátorem soutěže je organizace ABF – Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Historie soutěže sahá až do roku 1992, tudíž letošní ročník byl již šestnáctý v řadě.

Soutěže se mohou zúčastnit stavby dokončené v období mezi 1. červnem předchozího a 31. květnem aktuálního roku bez rozlišení kategorií. Stavbu může přihlásit kterýkoliv partner realizačního týmu: dodavatel stavby, autor projektového řešení nebo investor. Do letošního 16. ročníku bylo přihlášeno celkem 61 staveb.

V hlavní kategorii je každoročně udělováno pět titulů Stavba roku, bez rozlišení pořadí, kdy titul stavba roku je především ohodnocení komplexní kvality dokončeného stavebního díla – architektury. Vedle hlavní soutěže postupem času organizátoři začaly vyhlašovat zvláštní ceny vypisovatelů a partnerů soutěže, které zdůrazňují některou z vlastností posuzovaných návrhů (. Hlasování se může účastnit také veřejnost, která může pro jednotlivé stavby hlasovat na stránkách www.stavbaroku.cz. Počet získaných hlasů potom rozhoduje o vítězi speciální kategorie – Ceny veřejnosti. 

Vítězové hlavní kategorie – Stavba roku 2008

Rekreační a sportovní komplex "Park Holiday“, Praha

Dodavatel: Podzimek a synové s.r.o.
Autor: Petr Suske – SEA Architekt, Doc. Ing. arch. Petr Suske, CSc., Ing. Jiří Jakeš, Ing. arch. Patrik Dolák, Ing. arch. Michal Havelka, Ing. arch. Jarka Kopečná, Ing. Dominik Wallenfels
Investor: LIVETA a. s.
Přihlašovatel: Podzimek a synové s.r.o.

REKLAMA

Park Holiday se skládá ze čtyřhvězdičkového hotelu o sto lůžkách, kongresového centra pro zhruba 150 účastníků, několika restaurací a barů, včetně vinného sklepa, souboru "krásy a zdraví“ a sportovního respektive volnočasového centra.


Titul Stavba roku 2008 je udělen za vytvoření nového typu hotelového zařízení s využitím přírodních stavebních materiálů se zřetelem k působivému výtvarnému řešení interiérů.

Moravský zemský archiv, Brno

Dodavatel: IMOS Brno, a.s.
Autor: A PLUS a. s., Jaromír Černý, Karel Tuza, Petr Uhlíř
Hlavní manažer stavby: Patrik Tuza
Investor: Moravský zemský archiv v Brně
Přihlašovatel: A PLUS a.s.

Stavba byla navržena a postavena proto, aby sloužila k trvalému uložení, všestrannému zabezpečení, ochraně a odbornému zpracování archiválií, které dokumentují dějiny Moravy od 12. století do současnosti. Stavba zabezpečuje mimořádně dobré podmínky pro uložení a ochranu archiválií na straně jedné a rovněž tvoří vysoce moderní a důstojné prostory pro vědecké bádání, prezentaci archivních pramenů a přednáškové aktivity pro širokou veřejnost.


Titul Stavba roku 2008 je udělen za vytvoření stavby důmyslně snoubící část k uložení a ochraně důležitých dějinných dokumentů s částí pro pohodlnou badatelskou činnost se zřetelem k řešení obvodového pláště a vytvoření nové městské dominanty.

Zavěšený most na D47 přes řeku Odru a Antošovické jezero, Ostrava


Dodavatel: SKANSKA DS a.s., závod 77 – Mosty
Autor: Stráský, Hustý a partneři s.r.o.
Investor: Ředitelství silnic a dálnic ČR
Přihlašovatel: SKANSKA DS a.s., závod 77 – Mosty

Most je součástí úseku dálnice D47, stavba D47091.2 v Ostravě a překonává řeku Odru a Antošovické jezero. Je utvořen dvěma samostatnými souběžnými mosty, které jsou v zavěšené části spojeny monolitickou mezideskou a prefabrikovanými vzpěrami. Most má 14 polí, přičemž délka mostu mezi osami dilatačních závěrů je 592,7 m a celková délka mostu je 605,6 m. Hlavní pole nad Odrou má rozpětí 105 m. Jednotlivé nosné konstrukce mostu mají konstrukční výšku 2,2 m a jsou tvořeny dvoukomorovými nosníky s konstantním průřezem. Nosné konstrukce pravého a levého mostu byly zhotovovány samostatně jako klasické estakády na výsuvných skružích MSS. Most je založen na vrtaných pilotách průměru 1,2 m. Pylon je založený na 53 kusech vrtaných pilot. Výška dříku pylonu je 48,6 m a je spřaženého ocelobetonového průřezu. Horní třetina pylonu je osazena pasivním kotvením 2×14 závěsů s 55 až 91 lany. Systém závěsů je navržen v ose dálnice a je tvořen celkem 2176 lany o celkové délce 136 kilometrů.
 
Titul Stavba roku 2008 je udělen za vytvoření ojedinělé mostní stavby ohleduplně osazené a modelované do krajiny se zřetelem k výtvarnému působení zavěšené i podporované konstrukce.

Obytný soubor Horní Počernice – Horní Počernice, V Lukách, Praha

REKLAMA

Autor: Hlaváček & partner, s.r.o., Ing. arch. Michal Hlaváček, Ing. arch. Michaela Řeřichová, Ing. arch. Jan Cyrany, Bc. Barbora Krejčová
Investor: Konhefr HP s.r.o.
Dodavatel: Konhefr, stavby a interiéry, s.r.o.
Přihlašovatel: Hlaváček & partner, s.r.o.

Projekt "V Lukách“ je řešen jako samostatný areál nízkoprovozních domů, který se stává z deseti třípodlažních řadových rodinných domů, pěti dvoupodlažních řadových rodinných domů, tří dvojdomů (šest rodinných domů), bytového domu o třech sekcích s celkem 21 bytovými jednotkami a čtyř solitérních domů.


Titul Stavba roku 2008 je udělen za vytvoření obytné skupiny s rozmanitými typy bytových staveb se zřetelem k netradičnímu řešení prostorů rodinných domů a využití alternativního zdroje tepelné energie.

Administrativní centrum Královéhradeckého kraje


Dodavatel: SKANSKA CZ a.s. závod Morava
Autor: Ing. Pavel Tušl
Projekt: 3 Q PROJECT, a.s.
Investor: IMMORENT ČR s.r.o.
Přihlašovatel: SKANSKA CZ a.s.


Rozsáhlá rekonstrukce několika objektů bývalého hradeckého pivovaru. Projekt vycházel z rozhodnutí vrátit celý soubor do původní historické podoby.


Titul Stavba roku 2008 je udělen za rekonstrukci starého pivovaru na okraji historického jádra pro potřeby veřejné správy se zřetelem k rozmanité funkční náplni a citlivému dotvoření historické siluety.

Cena předsedy Senátu Parlamentu ČR

Domov sociální péče Hagibor
Dodavatel: HOCHTIEF CZ a.s., divize Čechy o.z.
Autor: L & P, ARCHITEKTONICKÝ ATELIER Ing. arch. Jan Línek
Investor: Židovská obec v Praze
Projekt získal toto ocenění díky zdařilému skloubení rekonstrukce historické budovy s moderní přístavbou.


Cena ředitele Státního fondu rozvoje bydlení

Bytový dům Tatarkova
Dodavatel: MAO spol. s r.o.
Autor: Hlaváček & partner, s.r.o., Ing. arch. Michal Hlaváček, Ing. arch. Ondřej Kamenický, Ing. arch. Zdeněk Holek, Ing. arch. Václav Čermák, Ing. arch. Martin Kabátník, Ing. arch. Vlasta Mládek
Investor: Dolmen TATARKOVA a.s.
Porota na tomto projektu ocenila zajímavé využití lokality, střízlivé a účelné řešení, dobrý příklad v souvislosti s regeneracemi velkých panelových sídlišť.

REKLAMA

Cena ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury

Projekt EIII-9, Přeložka silnice I/7 Chomutov – Křimov
Objednatel: Ředitelství silnic a dálnic ČR, Správa Chomutov
Projektant: VPÚ DECO PRAHA a.s.
Zhotovitel: "Sdružení Chomutov – Křimov"
Vedoucí člen sdružení:Stavby silnic a železnic, a. s., oblast Čechy západ, závod Karlovy Vary
Členové sdružení: SMP CZ, a.s., Strabag, a.s., Metrostav a.s., Max Bögl & Josef Kýsl, komanditní společnost a Vodohospodářské stavby, s. r.o.
Za vybudování silnice, která svými parametry významně přispívá ke zvýšení bezpečnosti cestování na důležité komunikaci směrem do Německa.

Cena primátora hlavního města Prahy

Rekonstrukce a dostavba ateliéru Ladislava Šalouna
Dodavatel: BAK a.s.
Autor: Ing. arch. Michal Bartošek
Investor: Akademie výtvarných umění v Praze
Za rekonstrukci donedávna zapomenuté, přitom stylově velmi čisté secesní stavby se zřetelem k jejímu novému určení pro výuku výtvarných umělců.


Cena veřejnosti

1. Administrativní centrum Královéhradeckého kraje
 
(viz. hlavní kategorie)

2. Metro trasa IV. C2 Ládví – Letňany

Autor: METROPROJEKT PRAHA a.s.
architekti stanic: Patrik Kotas (st. Střížkov), Alena Martínková (st. Prosek), Miroslav Mroczek (st. Letňany)
Dodavatel: Sdružení Metro IV.C2 – Metrostav a.s.(vedoucí člen sdružení), Skanska CZ, a.s., Subterra a.s. (členové sdružení)
Investor: Dopravní podnik hlavního města Prahy, akciová společnost
Obstaravatel: Inženýring dopravních staveb a.s.

3. Multifunkční fotbalový areál SK Slavia Praha
Autor: OMICRON-K, architektonický atelier Martin Kotík, Martin Kotík, Leoš Zeman, Daniel Dvořák
Dodavatel: HOCHTIEF CZ a.s.
Investor: E SIDE PROPERTY LIMITED, org. složka

Zdroj ilustrací a doprovodných textů: www.stavbaroku.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • ejkaiaf

    6 ledna, 2011

    eFHVrS wyzlhnqybbmb, [url=http://zkasfwgxnzvd.com/]zkasfwgxnzvd[/url], [link=http://tqkdehncjsfb.com/]tqkdehncjsfb[/link], http://ufweeqjzzfpr.com/

    Odpovědět