EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Monika Lukešová

27. 06. 2014

3 komentáře

Z města, nebo do města? Lidé se stěhují z vesnic zpátky do Prahy

 


 

Podle ČSÚ se na kladném rozdílu v přistěhovalosti do Prahy se poprvé po dlouhé době podíleli i Češi z ostatních regionů. Počet obyvatel Prahy se za první čtvrtletí zvýšil o 174 osob. Nejdůležitějším faktorem je jednoznačně stěhování se za prací. „Z dat o prodeji našich bytů, ale i z rostoucího množství dotazů na naši nabídku či návštěv vzorových bytů cítíme stále silnější potřebu lidí pořídit si vlastní bydlení. I proto v posledních týdnech a měsících vyprodáváme byty v našich projektech doslova kosmickou rychlostí,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která na tuzemském trhu působí již 22 let. „Z našich statistik rovněž vyplývá, že při koupi nového bytu se zájemci nejvíce ptají po dispozici 2+kk. Ostatně z 1350 nových bytů, které se v Praze prodaly za letošní první tři měsíce, tato dispozice v celkových prodejích tvořila 43 procent. Očekávám, že tak tomu bude letos i v dalších měsících,“ dodává Evžen Korec.

Město nebo vesnice?

Někteří by na život na vesnici nedali dopustit, jiní by se z Prahy nebo z větších měst nestěhovali ani pod pohrůžkou násilí. Ale rozdíl mezi bydlením na vesnici a ve městě už není takový. Například dostupnost finančních i ostatních služeb je prakticky stejná. Proto není zarážející, že se trendy mění každého čtvrt roku.

Většinou stěhování souvisí i s životní etapou. Mladí lidé se rádi stěhují do velkých měst kvůli studiu na vysoké škole nebo získání pracovní praxe. Rodiny s malými dětmi pak vyhledávají spíše rodinné domy, ale s dobrou dostupností do města, aby mohli dojíždět za prací.

Ve srovnání se stejným období loňského roku vnímáme zvýšený zájem o byty a rodinné domy v Praze, řádově v jednotkách procent. Tato zvýšená poptávka se generuje jak z obyvatel Prahy, tak i obyvatel mimopražských,“ uvedl Jan Zachystal z realitní kanceláře RE/MAX.

Do Prahy míří Češi

Podle statistických dat o migraci v Praze se během prvního kvartálu do Prahy přistěhovalo více Čechů, než se z ní odstěhovalo. To je také nový trend, protože v letech 2010 až 2014 se z Prahy odstěhovalo o 10 320 Čechů více, než se do ní přistěhovalo. I přes tento přísun Čechů stále platí, že počet obyvatel Prahy se zvyšuje buď jen díky vyšší porodnosti rezidentů, nebo přistěhováním cizinců.
graf-ekospol

REKLAMA

Víme, že stále více kupců nepochází z Prahy. Jsou to vesměs mladé rodiny nebo lidé, kteří tu vystudovali vysokou školu a poté zde nastoupili i do práce. Praha jim dává příležitost uplatnit se, ale i vylepšit jejich finanční situaci. Je proto logické, že tito lidé ji hojně využívají,“ říká Evžen Korec.

V hledáčku jsou stále stejné byty. Dlouhodobě je zájem hlavně o menší byty okolo 50 m2 do 2,3 mil. Kč v širším centru, které jsou vhodné pro pronájem a vyhovují párům či stále se rozšiřující kategorii tzv. singles a rodinné byty o velikosti 75 – 90 m2 s dobrou dopravní dostupností, zajištěnou vybaveností a sportovním vyžití v blízkosti do 3,5 mil. Kč. „Z hlediska panelových sídlišť je zájem jednoznačně o lokality s dobrou dostupností MHD, především metrem, zajištěnou infrastrukturou a blízkostí zeleně. Prim hrají spíše menší sídliště. V Praze jsou to například lokality okolo Kunratického lesa,“ dodal Zachystal.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Rozhovor: Škoda, že se ze stavebního zákona stalo politikum, je to jen technicistní nástroj

Za tři a půl měsíce by měl kompletně začít platit nový stavební zákon. Objevuje se řada černých scénářů, zda se vše podaří včas stihnout a připravit tak, aby se konečně i v Česku povolovaly stavby rychle a efektivně. Zeptali jsme se proto Jiřího Nouzy, prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví, na jeho názor.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Svaz podnikatelů ve stavebnictví

12. 03. 2024

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • linda k.

    21 ledna, 2015

    tak v Praze je hodně lidí, ale na vesnici zas není práce.. každopádně stěhování je opravdu náročné, stěhovali jsme se takto třikrát, než jsme si vybrali vesnici u Prahy. Ještě, že nám pomohli PSS: http://www.ste­hovani-pss.cz/. Jinak bysme to opravdu nedali, ani psychicky!

    Odpovědět

  • Jan Bratan

    21 prosince, 2019

    Ti kdo se vrací do Prahy, jsou na Prahu jednoduše zvyklí, proto si myslím že z Prahy na venkov to bude vždy složité. Já se stěhuji z Brna do Prahy, nemáte někdo zkušenosti s touto firmou? http://stehovani-profigroup.cz/ – zajímá mě jestli někdo taky stěhoval z města do města.

    Odpovědět

  • Alexandr

    8 března, 2022

    A mě se zdálo, že je to spíše naopak… Že se spíše lidé stěhují z Prahy do vesnic 😀 No tedy alespoň my jsme to tak udělali. Koupili jsme si dům na vesnici a odstěhovali se s pronajatého bytu. A ještě musím dodat, že jsme měli tolik věcí, že jsme si na to radši vzali stěhováky (https://stehovanikoruna.cz) protože jinak by to bylo na 2 dny 😀

    Odpovědět