EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Petr Zámečník

12. 03. 2014

0 komentářů

Záchod v bytě? Zdaleka ne samozřejmost

 


 

Pohodlné a kvalitní bydlení bývá známkou vyspělosti země. Sice se s růstem bohatství státu často zmenšují průměrné výměry bytů, protože prostor se stává dražším, vybavenost bytů stoupá. Ovšem i tak zdaleka ne každá domácnost má na dosah samozřejmosti, za jaké jsme si zvykli považovat záchod či vanu nebo sprchový kout přímo v bytě.

V celé Evropské unii žije 3 % lidí, kteří si luxus vlastní splachovací toalety nemohou dovolit. Více jich je v nových členských zemích, kde jejich podíl dosahuje 12,3 %[1], ovšem ani v původní EU 15 se najde 0,5 % lidí bez základního vybavení.

Vlastní WC je kupodivu méně častá než vlastní vana nebo sprcha. V rámci celé Evropské unie bez „mycího příslušenství“ žije pouze 2,7 %, přičemž v nových zemí EU 11,5 % a ve starší EU 15 jen 0,4 %.

Česká republika se bytovým vybavením blíží spíše západoevropským zemím. Vlastní splachovací záchod chybí pouze 0,9 % domácností, vanu ani sprchu nemá 0,6 % českých domácností. Sousední Slovensko je na tom podobně (1,1 % domácností bez WC a 0,3 % bez vany a sprchy). Situace se přitom zlepšuje. Ještě v roce 2005 bylo v  bez záchodu Česku 2 % a na Slovensku 3,2 % domácností a bez sprchy či vany v Česku 1,4 % a na Slovensku 1,3 % domácností.

Nejhůře ve statistice dopadá Rumunsko. I v jeho případu se ale situace zlepšuje. Bez splachovacího WC je v Rumunsku 37 % obyvatel, přičemž ještě v roce 2007 jich bylo 44 %. Vanu ani sprchu nemá 35,4 % Rumunů, což znamená také významné zlepšení oproti roku 2007, kdy jich bylo 41,8 %.

REKLAMA

Prakticky 100% pokrytí splachovacími toaletami mají severské země – Norsko, Island, Švédsko a Nizozemí. Blíží se jim ještě Švýcarsko (0,1 % lidí bez WC), Malta (0,1 %) a Španělsko (0,1 %).

Jsme bohatí

Vyspělý svět, Česko ani Slovensko nevyjímaje, patří mezi bohaté státy světa. Naše bohatství je tak velké, že ho můžeme doslova splachovat do záchodu. Či přesněji: Splachovat s ním záchod.

„Více než miliarda lidí na světě nemá přístup ke kvalitnímu zdroji pitné vody,“ uvádí encyklopedie Wikipedia.org. Bez přístupu k pitné vodě je v současnosti přibližně 800 mil. lidí, tedy cca 11 % světové populace. I proto je voda je občas přirovnávána ke zlatu budoucnosti a někteří fatalisté již rýsují novodobé války o vodu. A v takové situaci si můžeme dovolit splachovat pitnou vodou.

Přinejmenším ke splachování je možné používat užitkovou vodu. Příliš často ale využívaná není. Většina domů má pouze jedny rozvody vody, a tudíž není připravena na využití např. dešťové vody.

REKLAMA

Evropské unii se splachování nelíbí

Evropská unie přichází s nespočtem kontroversních regulačních nápadů. Jedním z posledních je návrh, který se zabývá regulací množství vody použité na splachování záchodu.

„Poslední zvěrstvo, které Evropská unie připravuje – má být jednotná norma na evropské záchody kvůli vysoké spotřebě vody existujících záchodů. Kdyby se tato norma přijala, hrozí nebezpečí, že celá Evropská unie bude smrdět,“ uvedl současný prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Investujeme.cz.


[1] Není-li uvedeno jinak, údaje jsou z databází Eurostatu za rok 2012. Novější data zpravidla nejsou k dispozici a některá uváděná čísla jsou i tak pouze předběžné údaje.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

regulováno Airbnb

Bude Airbnb stále více regulováno?

Airbnb, sdílená platforma pro pronájem bytů v rámci cestovního ruchu, zažilo menší zemětřesení před dvěma lety začátkem koronavirové pandemie. Turisté skokově ubyli, poptávka po krátkodobém ubytování se limitně blížila k nule a majitelé bytů z Airbnb raději nabídli své byty k běžným pronájmům. Jen aby realizovali alespoň nějaké zisky.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 05. 2022

Regulace hypoték ČNB

Budoucnost hypoték? Větší regulace a moc ČNB

Mandát ČNB se má změnit. Je prý nutné pružně reagovat „na neočekávané situace, které vyžadují změnu v provádění měnové politiky“. Nejde ale pouze o nastavování úvěrových standardů pro parametry hypotečních úvěrů, jak je všeobecně mediálně prezentováno.

Text: Radovan Novotný

09. 03. 2020

byty - dům - novostavba

Ceny nemovitostí dál letí vzhůru

Ceny nemovitostí stále nenacházejí růstovou brzdu. V celé Evropské unii i v eurozóně ve druhém čtvrtletí vyrostly meziročně o 4,2 %. V České republice je situace ještě horší nemovitosti zdražily o 8,7 %.

Text: Petr Zámečník

09. 10. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *