EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Zadluženost domácností klesá. Exekucí je méně

 


 

Meziměsíčně objemy úvěrů v bankovním sektoru vzrostly o 0,2 %. Podíl úvěrů v selhání dosáhl v dubnu 2014 4,9 %. Například v dubnu roku 2008 činila tato hodnota 2,9 %. Údaje vyplývají z bankovní statistiky České národní banky.

I když se zadluženost domácností zdá vysoká, pravdou je, že mírně klesá. Snižuje se i počet exekucí, kterých bylo loni zahájené 714 tisíc, což je o 106 tisíc méně, než rok před tím. Letos pravděpodobně neporoste ani zájem o oddlužení.

„Ačkoli od roku 2009 počet návrhů na oddlužení každým rokem výrazně stoupal, v roce 2014 očekáváme spíše stagnaci těchto návrhů či jen jejich mírný nárůst,“ potvrdil Jan Malý, ohlášený společník veřejné obchodní společnosti VPI CZ.

Meziměsíčně počet osobních bankrotů klesá

Letos v květnu bylo vyhlášeno 1 414 osobních bankrotů, což je o 350 méně než v dubnu. Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 19 634 osobních bankrotů, a to je o 1 455 bankrotů více než v předchozím období. Meziročně se počet osobních bankrotů zvýšil o 6 procent.

V květnu bylo podáno 208 návrhů na bankrot obchodních společností a 828 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů. Je to o 38 návrhů na bankrot obchodních společností a 140 návrhů na bankrot fyzických podnikatelů méně než v dubnu. Nižší počet vyhlášených bankrotů podnikatelských subjektů a návrhů na ně byl ovlivněn i nižším počtem pracovních dnů v květnu,“ uvedla analytička CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

REKLAMA

Dluhů nevzniklých z podnikání se dá zbavit, ale bude to bolet

Oddlužení je v podstatě možnost zbavit se veškerých dluhů, a to i za situace, že nebudou uhrazeny všechny dluhy v plném rozsahu. Dlužníkovi se částka z platu automaticky strhává a rozposílá věřitelům.

Člověk, který chce vyhlásit osobní bankrot, musí podat svůj insolvenční návrh spolu s návrhem na oddlužení prostřednictvím formuláře. Ten je k dispozici na internetových stránkách Ministerstva spravedlnosti České republiky. Povinnou přílohou návrhu je seznam majetku, závazků a listina dokládající příjmy dlužníka za poslední tři roky,“ řekl Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři. Pokud oddlužení soud povolí, bude dotyčný žít pět let jen z životního minima.

S žádostí o oddlužení se může na soud obrátit kdokoli, kdo dluží více věřitelům, není schopen dluhy splácet a z pravidelného příjmu může uhradit během pěti let alespoň třicet procent dluhů. „Dlužníci se však často chybně domnívají, že stačí uhradit skutečně jen 30 procent a tím oddlužení končí. Není tomu tak. Pokud se oddlužení řeší plněním splátkového kalendáře, splácí dlužník své závazky pět let, tedy 60 měsíců. V tomto období je mu pravidelně strhávána část mzdy ve výši obdobné jako při srážkách ze mzdy v rámci exekuce. Často se tak stává, že dlužník za pět let nakonec uhradí 50, 70 nebo i 100 procent všech svých závazků,“ vysvětlil Jan Malý.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Swiss Life Hypoindex březen 2024: Hypoteční sazby stagnují. Další zlevnění hypoték přijde na jaře

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu zůstala na začátku března prakticky beze změny. S příchodem astronomického jara by ale měly hypoteční úvěry opět začít zlevňovat. ČNB bude totiž jednat o nastavení základních úrokových sazeb v den jarní rovnodennosti 20. března.

Text: Jana Zámečníková

Foto: Swiss Life Hypoindex

07. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *