EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Zájem o nové byty v létě nepolevil

 


 

Podle oficiálních statistik společností Trigema, Skanska Reality a Ekospol se za prvních devět měsíců letošního roku prodalo 5 250 nových bytů. Počet prodaných bytů dosáhl v prvním čtvrtletí 1 850 bytů, ve druhém 1 700 a ve třetím také 1 700 prodaných bytů. To představuje meziroční nárůst o tisíc nových bytů, tedy o 24 procent, a od roku 2011 nárůst o 133 procent. „Podle vývoje prodejů za prvních devět měsíců očekáváme, že se za celý rok prodá v Praze až okolo 7 000 nových bytů. Důvodem je skutečnost, že poslední tři měsíce bývají zpravidla obchodně nejúspěšnější. Hypotéky jsou pořád na přijatelné úrovni,“ uvedl generální ředitel společnosti Trigema Marcel Soural.

Vývoj trhu si pochvaluje i Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol: „Trh s novými byty v Praze šlape jako dobře promazaný stroj. Na trhu je velká nabídka superlevných bytů, úroky u hypoték se pohybují na nízkých úrovních a přibývá lidí, kteří si chtějí pořídit vlastní bydlení a nebojí se kvůli tomu zadlužit.“

Není prodaný byt jako prodaný byt

Společnost Trigema ale upozorňuje, že jsou tato čísla poněkud zkreslená, jelikož berou v potaz i projekt společnosti Ekospol v Hostivaři. Projekt má zatím podepsané pouze rezervační smlouvy, nikoliv smlouvy prodejní, a navíc společnost nemá k projektu územní rozhodnutí. Podle společnosti Trigema by se proto projekt neměl do oficiálních údajů započítávat.

Ale ani očištění dat o projekt společnosti Ekospol, který čítá 460 bytů na rezervační smlouvu, by nezměnilo nic na tom, že trend rezidenčního trhu je růstový. Nárůst by v takovém případě nebyl o 24 procent, ale „pouze“ o 12 procent.

Co se skrývá za poklesem nabízených bytů

Byty se prodávají jako o život, nabídka developerských projektů se ale zužuje a v současné době činí 6 400 bytů v hodnotě přesahující 31 miliard korun. Developeři nabízejí projekty jednorázově a nestíhají připravovat projekty nové, navíc je začínají brzdit nejasnosti kolem pražských stavebních předpisů. Postupný pokles dostupných bytů (o 8,5 procenta) je znatelný jak v meziročním, tak v mezičtvrtletním srovnání.

REKLAMA

Roste poptávka, rostou ceny…

Od propadu cen nových bytů v roce 2012 ceny až na jednu výjimku rostou. Ceny ve druhém kvartále letošního roku srazil projekt s levnými byty v Hostivaři.  Průměrné ceny prodaných bytů tak ve druhém čtvrtletí klesl z 56 178 korun na 55 555 korun za metr čtverečních. Ve třetím čtvrtletí se ceny opět vrátily k růstu. Průměrná cena prodaných bytů v Praze vzrostla oproti loňskému roku o 4,3 procenta na 58 156 korun za metr čtverečních.

V rostoucích cenách se odráží zejména neutuchající zájem o nové bydlení. Ceny ovlivňují ale i další faktory. Developeři upozorňují především na růst cen pozemků a cen stavebních prací. Ceny stavebních prací v posledních několika letech klesaly. Nízké ceny stavebních prací donutily stavební firmy omezit kapacity, které v současné době chybí, což zvyšuje jejich cenu. Poklesu cen se jen tak nedočkáme.

Zvyšuje se podíl dražších bytů

Ve třetím čtvrtletí se prodaly pražské byty v celkové hodnotě více než 6,5 miliardy korun. Vývoj cenových segmentů naznačuje, že se pozornost postupně začíná upínat k bytům dražším. Podíl levnější bytů, tedy do 45 tisíc korun za metr čtvereční, poklesl u prodaných bytů z 20 na 12 procent. Nejvíce bytů (48 procent) se prodalo za cenu 45 až 60 tisíc korun za metr čtvereční a nejznatelnější nárůst (z 28 na 40 procent) zaznamenal nejdražší cenový segment, kde se ceny pohybují nad 60 tisíci korun za metr čtvereční. 

V průměru zaplatili ve třetím čtvrtletí kupující za nové bydlení 3,8 milionu korun. Jako již tradičně se prodalo nejvíce bytů s dispozicí 2+kk a 3+kk, u kterých ceny za metr čtverečních nepřekročily 60 tisíc korun. Nejoblíbenější lokalitou byla Praha 10.

REKLAMA

Brno stíhá Prahu

Ostatní regiony v České republice táhne Brno. Nabídka developerů by bez Jihomoravského kraje byla výrazně zanedbatelnější. V Brně je k dispozici přibližně 1 200 bytů s průměrnou cenou 55 tisíc korun za metr čtvereční.

„Hlad po nových bytech pokračuje napříč celou republikou, i když ji do značné míry drží především Praha a Brno. V jihomoravské metropoli se průměrná cena za m2 čím dál více přibližuje úrovni, jaká je v hlavním městě,“ dodává Marcel Soural.

Poklidné vody v regionech víří v poslední době pouze Karlovarský kraj, kde se ceny zřítily o jednu třetinu. Na vině jsou majitelé bytů z Ruska, kteří se snaží zbavovat svého majetku ve velkém, ale kupců se nedostává.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *