EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Zákaz stoprocentní hypotéky zatím nevymazal

 


 

ČNB od října zpřísnila svá doporučení. Výše hypotéky k zástavní hodnotě nemovitosti (LTV) by neměla překročit hranici 95 %. Centrální bankfa také stanovila hranici pro hypoteční úvěry s LTV od 85 do 95 %. V tomto pásmu mohou banky poskytovat pouze 10 % celkového objemu. Bankám za nedodržení hrozí navýšení povinných minimálních rezerv a potažmo zdražení jejich zdrojů.

„Stoprocentní hypotéky od 1. října 2016 již neposkytujeme,“ zněla odpověď České spořitelny i většiny ostatních bank. Zatímco některé banky tyto hypotéky s platností doporučení přestaly nabízet, jiné je ani nikdy ve svém portfoliu neměly. „Stoprocentní hypotéky jsme nikdy neposkytovali a neposkytujeme,“ uvedl Zdeněk Kovář z Fio banky.

Stoprocentní není pouze 100 %

Za stoprocentní hypotéky jsou obecně bankami označovány hypoteční úvěry s LTV od 90 do 100 %, proto některé banky i přes doporučení ČNB „stoprocentní“ hypotéky poskytují. Přesto však podíl těchto hypoték tvořil a tvoří pouze minimální podíl.

„V Hypoteční bance jsme pravidla pro poskytování stoprocentních hypoték zpřísnili již v minulosti, a to na základě zkušeností z období let 2008 – 2010. Stoprocentní hypotéky (tj. hypotéky s LTV v pásmu 90 – 100 %) tvoří pouze zlomek poskytnutých hypoték v našem portfoliu, zhruba okolo 3 %. Vyznačují se kvůli vyšší rizikovosti vyšší úrokovou sazbou oproti hypotékám s nižším LTV,“ říká tisková mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková.

Zájem o hypotéky s vyšším LTV je obecně nižší především kvůli vyšší úrokové sazbě. Zatímco hypotéku s LTV do 85 % získáte u většiny bank s úrokovou sazbou do dvou procent, za hypotéky nad 90 % si připlatíte někde i více než jeden procentní bod navíc.

REKLAMA

Limity LTV se liší

Většina bank problém s doporučením ČNB problém nemá, limity mají nastavené ještě níže. Klient u nich získá pouze hypotéku s LTV do 90 %. „S doporučením ČNB o limitování prodeje hypoték s LTV nad 90 % jsme omezili nabídku těchto hypoték od května 2016. Od tohoto data neposkytujeme hypotéky v pásmu 90+,“ říká tiskový mluvčí mBank Pavel Vlček. Stejně tak nezískáte hypotéku s LTV nad 90 % například u Wüstenrot, Moneta Money Bank či Expobank. Hypotéku pouze do 85 % poskytuje Fio banka.

Banky však často bývají ještě opatrnější a v jejich portfoliu převažují hypoték s ještě nižší LTV. Například Česká spořitelna či Expobank nejčastěji poskytují hypoteční úvěry na 70 % až 80 % hodnoty nemovitosti, u mBank tvoří největší podíl dokonce hypotéky s LTV do 50 %.

Přestože většina klientů bank dává přednost hypotékám s nižší LTV, některé banky zaznamenaly před platností doporučení nepatrně zvýšený zájem ze strany klientů. „Mírný nárůst poptávky po hypotékách s LTV nad 95 % jsme koncem léta zaznamenali, ale nejednalo se o zásadní zvýšení zájmu,“ říká Michal Teubner z Komerční banky.

Na stoprocentní hypotéky mají většinou podle generálního ředitele a předsedy představenstva společnosti Ekospol Evžena Korce zálusk lidé, „kteří by ale jinak na hypoteční úvěr nedosáhli, lidé, kteří nyní sice ještě peníze na měsíční splátky nějak poskládají, ale v budoucnu s tím mohou mít stále větší potíže. Navíc fakt, že nedokázali našetřit vlastní prostředky alespoň na část nového bytu či domu, dokazuje, že rezervy pro mimořádný výpadek příjmu či budoucí zvýšení hypotečních splátek by vytvořili jen stěží.“

REKLAMA

ČNB zatrhne všechny „stoprocentní“ hypotéky

ČNB z obav z možného vzniku cenové bubliny na realitním trhu se zpřísňováním ještě neskončila. Od 1. dubna sníží hranici maximálního LTV až na 90 procent, ale celkový objem sjednaných hypoték v pásmu 80 až 90 procent zvýší na 15 procent.

Na hypotečním trhu dochází i k dalším změnám, které mohou ovlivnit výši úrokových sazeb. Od 1. prosince začne platit zákon o úvěru pro spotřebitele, který zásadním způsobem mění způsob poskytování hypotečních úvěrů, především možnost předčasného splacení. Otázkou zůstává, jak se s tímto rizikem vyrovnají banky.

Promítnou se změny do úrokových sazeb?

„Dá se předpokládat, že všechny tyto změny mohou ztížit dostupnost hypoték a financování prostřednictvím hypotečních úvěrů. Zároveň v této souvislosti očekáváme tlak na zvyšování úrokových sazeb,“ dodává Marie Mocková.

Zvyšování úrokových sazeb se obává i Petr Plocek z UniCredit Bank: „Obecně taková regulace může vést i přes různé vlivy marketingových akcí ke zvýšení cen hypotečních úvěrů napříč bankovním trhem. To se promítne především do úrokových sazeb.“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *