EUR 25.275

USD 23.761

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.275

USD 23.761

Zákon o ČNB rozvířil prach na půdě sněmovny

 

Přes nejistou budoucnost vlády uspořádal Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny veřejnou diskusi k novele zákona o České národní bance (ČNB). Proti ČNB a ministerstvu financí se postavili odborníci z řad finančních institucí.

Loading



 


Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny vyhlásil odborný seminář k novele zákona o ČNB v pátek 28. dubna, seminář se uskutečnil již ve čtvrtek 4. května. Rozpočtový výbor zřejmě spoléhal, že se do narychlo svolané diskuse mezi dvěma prodlouženými víkendy příliš odborníků nezapojí. Opak byl ale pravdou. Na půdě sněmovny promluvili zástupci ČNB, ministerstva financí, bank, asociaci či finančně zprostředkovatelských společností.

ČNB jde za pravomocemi

ČNB zastoupená viceguvernérem Vladimírem Tomšíkem obhajovala připravovanou novelu zákona o ČNB. Především pak další limity pro poskytování hypotečních úvěrů – DSTI (Debt Service to Income), tedy celkové splátky úvěrů včetně poplatků a úroků k příjmu, a LTI (Loan to Income – v novele označované jako DTI – Debt to Income), tedy poměr úvěru k čistému příjmu domácnosti či žadatele o úvěr.
Podle viceguvernéra jde především o rovné nastavení podmínek pro všechny. Upozornil také, že současné nástroje nebyly použity 20 let. Nových pravomocí by bylo využito pouze v případě nutnosti. Ministerstvo financí upozornilo, že zákon nemá omezit rodiny k nákupu nemovitosti, ale jde o podpůrné opatření, jehož cílem je zamezit přehnanému růstu cen.

Neutrální ČBA

Česká bankovní asociace (ČBA) k návrhu novely zákona o ČNB zastává neutrální stanovisko. Novela podle ČBA již obsahuje změny, kterých bylo dosaženo v textu návrhu v souvislosti s konzultacemi mezi ČBA a ČNB. Asociace tak nebude iniciovat podání žádných pozměňovacích návrhů.
Zakladatel portálu Cenovamapa.org Milan Roček, který ve spolupráci s poradenskou firmou Deloitte zpracovává informace o skutečných prodejních cenách na základě kupních smluv evidovaných v katastru nemovitostí, upozornil, že větší vliv než levné peníze měly administrativní zásahy státu. Legislativní změny vedou zájemce o hypotéku ze strachu z přísnějších pravidel řešit bytovou situaci právě v tomto okamžiku. „ČNB vyvolává paniku a potřebu předzásobit se,“ uvedl Milan Roček. Ceny nemovitostí se podle něj regulací nesníží, problém je v nedostatečné nabídce bytů, která brání poklesu cen.

Přísnější pravidla proti pořízení bydlení

Podle výpočtů portálu Cenovamapa.org při hodnotách ukazatelů, které uvádí ČNB ve Zprávě o finanční stabilitě 2015/2016 (DSTI 40 % a LTI na úrovni 5) by trh vzhledem k průměrné ceně bytu, průměrnému platu a průměrné výši hypotéky v daném roce nemohl v posledních dvaceti letech fungovat. Například ukazatel LTI dosahoval v tomto období úrovně v rozmezí od 6,5 do 8.
Ředitel odboru finanční stability Jan Fait argumentova, že ČNB nikdy neřekla, na jakých úrovních stanoví hodnoty parametrů DSTI a LTI, údajně jde o výplod finančně zprostředkovatelských firem. Například u ukazatele DSTI přichází podle něj v úvahu 50 % dluhu k čistému příjmu domácnosti.
Ekonom Miroslav Ševčík otevřeně kritizoval ČNB a její legislativní pravomoci. Podle něj chce ČNB dopředu předvídat budoucnost. Navíc není podle jeho názoru schopna nezneužít svého postavení, přitom již poslední projevy členů bankovní rady ukazují, že se utrhli ze řetězu.

Kritiku schytala ČNB i od finančních zprostředkovatelů

Generální ředitel Chytrého Honzy Jiří Paták uvedl, že novela zákona o ČNB omezení přístup k vlastnímu bydlení široké veřejnosti, vytvoří podmínky pro skupování nemovitostí spekulanty, plošně srazí ceny nemovitostí a vyvolá nestabilitu. Vytvoří také příznivé podmínky pro šedý trh a lichváře, dojde k výraznému narušení fungování trhu s bydlením a poškození ekonomiky.
Problémem podle něj není hypoteční zadlužení, ale zadlužení spotřebitelskými úvěry. Navrhuje tedy regulací omezit pouze spotřebitelské úvěry, případně regulovat pouze jeden z parametrů hypoték (například pouze LTV – Loan to Value), nebo zůstat u současného stavu, kdy ČNB vydává bankám doporučení.
Řešením ředitele společnosti Golem Finance Libora Ostatka není zvyšování pravomocí ČNB, ale nárůst výstavby nových bytů či podpora mladých rodin. Ohradil se také proti chystaným zásahům ČNB proti úvěrům ze stavebního spoření (překlenovacím úvěrům), které v současné době často slouží jako finanční doplněk k hypotečnímu úvěru.
Zákon obsahuje mnoho sporných bodů, na které by opět doplatil především spotřebitel. Odborníci se vesměs shodují, že již v současné době platná doporučení (zejména omezení hypoték v rozmezí od 80 do 90 % LTV), prodražují hypotéky a výrazně ovlivňují dostupnost bydlení. Další regulace a větší pravomoci ČNB nejsou nutné. V porovnání s EU se stále většina českých hypotečních ukazatelů nachází pod průměrem EU.
Novelu zákona o ČNB stejně čeká ještě dlouhá a trnitá legislativní cesta. Vzhledem k současné politické situaci je nepravděpodobné, že by došlo k jejímu schválení podle plánu, tedy v první polovině roku.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *