EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

09. 03. 2017

0 komentářů

Zákon o sociálním bydlení: Začnou úředníci přidělovat byty?

 

Vládou prošel nový zákon o sociálním bydlení. Podle něj se má vytvořit fond sociálních bytů. Kdo na ně bude mít nárok?

Loading



 


Zákon o sociálním bydlení prošel vládou za hlasitého jásotu ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD): „Vláda schválila kompromisní návrh zákona, stále je čas ho prosadit. Chce to jen vůli politiků pomoci lidem v nouzi a já věřím, že se najde.“ 
Návrh zákona počítá s dobrovolnou účastí obcí v systému sociálního bydlení. Pokud dobrovolně vstoupí, získají přístup k penězům na výstavbu, údržbu a provoz sociálních bytů a doprovodné sociální služby. Byty ale nebudou obce muset vlastnit, budou si je moci i pronajmout od třetích subjektů.

Kdo získá nárok na sociální byt

Na sociální byt budou mít nárok, pokud zákon projde legislativním procesem, v prvé řadě osoby v bytové nouzi. Těmi jsou lidé, kteří jsou bez bydlení alespoň 6 měsíců, případně využívají k bydlení jen ubytovny, ústavní a zdravotnická zařízení a podobně. Zároveň jsou za osoby v bytové nouzi považovány domácnosti, jimž nestačí 40 % příjmů na pokrytí nákladů na bydlení a zároveň tyto nepřekračují normativní náklady na bydlení.
Přednostní nárok na sociální byt mají mít „zvlášť zranitelné osoby“. Za ty jsou považovány zejména starobní a invalidní důchodci, osoby vyživující nezaopatřené nezletilé děti a lidé, kteří byli týráni osobou, s níž trvale bydlí, a některé další případy. Sociální byt by měly obdržet „bez zbytečného odkladu“.
Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) předpokládá, že by se zákon mohl týkat přibližně 350 tisíc osob. Zdaleka ne každý případ bude ale řešen stěhováním do sociálního bytu.

Máš majetek? Bytová nouze ti nepomůže

Sociální byt nedostane zdaleka každá osoba v bytové nouzi či zcela bez bydlení. Každý obecní úřad zapojený do systému bude posuzovat majetkovou situaci žadatele. Ten nesmí vlastnit nemovitý ani movitý majetek, a pokud nějaký vlastní, nesmí být možné využít ho k trvalému bydlení či zlepšení bytové situace ani ke zvýšení příjmů. Movitý majetek může mít pouze takový, který již využívá „ke zvýšení příjmu nebo k uspokojení základních životních, kulturních, vzdělávacích a sociálních potřeb“.

Nejsi „zvlášť zranitelná osoba“? Počkej si

Zvlášť zranitelné osoby mají získat sociální byt „bez zbytečného odkladu“. Všichni ostatní si budou muset počkat. A dočkat se nemusí.
Obec zapojená v systému sociálního bydlení má povinnost byt přidělit do 2 let od uznání osoby v bytové nouzi. Pokud obec zapojená není, její povinnost přebírá v koordinaci s úřadem práce Státní fond rozvoje bydlení. Pro něj je stanovena lhůta 3 let.
„Rozhodnutí o tom, že je osoba v bytové nouzi, se vydává na dobu 2 let,“ uvádí zákon. Výjimku mají pouze osoby zvláště zranitelné, které ho dostávají na dobu neurčitou. Rozhodnutí je možné i opakovaně prodloužit. A lze ho také odejmout, vzrostou-li příjmy jednotlivce nad 2násobek či u společně posuzované domácnosti nad 1,8 násobek životního minima po uhrazení nákladů na bydlení.

Kolik zaplatíte? Kolik vláda řekne

Sociální bydlení by mělo být levnější formou bydlení, než nabízí tržní nájemní vztah. Jeho výše ale není zákonem jednoznačně dána. Obec se bude moci rozhodnout sama v mantinelech vydaných vládou.
Nájem se v sociálním bytě uzavírá na dobu neurčitou, ale je omezen setrváváním nájemníka mezi osobami v bytové nouzi. Jakmile je rozhodnutí o bytové nouzi odejmuto (či pokud není prodlouženo), nájemní smlouva končí prvním dnem třetího měsíce následujícího po dni, ke kterému bylo pravomocně odňato toto rozhodnutí“. Stejná lhůta platí i pro případ, kdy je byt vyjmut z fondu sociálního bydlení.
V extrémním případě tak osoba v bytové nouzi získá byt po dvou letech, kdy jí propadne rozhodnutí o bytové nouzi, a za tři měsíce se bude moci stěhovat…

REKLAMA

Byznys nahradí byznys

Jedním z důvodů návrhu zákona o sociálním bydlení je zneužívání příspěvku na bydlení ubytovnami, tzv. „obchod s chudobou“. Zneužití příspěvku na bydlení spočívá v maximalizaci nájemného tak, aby odpovídalo normativním nákladům na bydlení a nájemník po obdržení příspěvku na bydlení nezaplatil více než při nižším nájemném. Byznys ubytoven by s novým zákonem mohl skončit.
Na scénu přijde ale nový byznys. Stavební firmy budou stavět státem dotované sociální byty pro obce, které se budou zapojovat do systému sociálního bydlení. Majitelé starších bytů budou moci zvýšit ceny za prodej bytu díky poptávce ze strany obcí, které nebudou chtít stavět. A na své si přijdou i pronajímatelé bytů, kteří budou moci obcím své byty ve veřejné soutěži pronajmout.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Bytový dům - panelák - balkony - obecní byty

Obecní byty? Prostor pro korupci a spekulace

Někteří politici jsou stále přesvědčeni, že obce by měly mít svůj vlastní bytový fond k zajištění útočiště pro lidi v nouzi. Nepochybně to chtějí s čistými úmysly. Mnohé kauzy ale ukazují, že obecní byty vytváří obrovský prostor pro korupci a spekulace.

Text: Petr Zámečník

22. 07. 2019

Holčička v okně - chudoba - bydlení

Nový přídavek na bydlení může zkomplikovat dostupnost bydlení

V oblasti dávek na bydlení chystá ministerstvo práce a sociálních věcí velké změny. Od roku 2021 by měl být zrušen příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení. Nahradit by ho měla jedna dávka, a to přídavek na bydlení. Jenže tato změna by mohla podle aktuální studie zhoršit situaci u lidí v hmotné nouzi, ale i u nižší […]

Text: Monika Lukešová

10. 07. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *