EUR 25.325

USD 23.768

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.325

USD 23.768

Text: Cházod Ranuby

01. 04. 2013

0 komentářů

Záporné sazby hypoték? Do deseti let

 


 

Podíváme-li se na vývoj Fincentrum Hypoindexu od roku 2009, vidíme výrazný pokles. „Vše nasvědčuje tomu, že pokles je tzv. strukturálně diferenčního paradigmatického gamma trendu. Tedy že prostředí poskytovatelů hypoték se změnilo a s ním přišla doba permanentních poklesů. Trend klesajících úrokových sazeb, nová realita,“ vysvětluje Martin Junek, šéf AÚVÚS* ministerstva financí, a dodává: „Použijeme-li dostatečně sofistikované výpočty a promítneme-li pokles úrokových sazeb do budoucnosti, uvidíme, že zhruba v roce 2021 průměrné úrokové sazby hypoték prolomí hranici nula procent.“

Prolomení nulové hranice hypotečních sazeb zní nemožně, ale je zcela reálné. Kdo by před několika lety řekl, že budou se záporným výnosem prodávány německé dluhopisy, nebo že budou záporné sazby vyhlašované centrálními bankami? A přesto je o tyto dluhopisy zájem a banky si u centrálních bank ukládají peníze i za záporné sazby.

Dle prognózy AÚVÚS tak nastane situace, kdy bude dlužník splácet své bance méně, než si od ní půjčí. Neznamená to však jistotu snadného výdělku. Hypoteční úvěry zůstanou nadále účelové. Půjčíte-li si od banky peníze, budete je muset proinvestovat a jistinu, sníženou o příslušnou část úroků, budete muset vracet zpět. Pokud splácet nebudete, budete mít stále problém.
april

Námi oslovené banky i analytici se dalšímu výraznému poklesu úrokových sazeb spíše brání. Připouští, že si lze představit podmínky, za kterých by úrokové sazby opravdu mohly ještě klesnout, ovšem dlouhodobý pokles sazeb pod nulu označují za prakticky nemožný. „Samozřejmě, že vám to budou tvrdit, je pro ně výhodnější strašit růstem sazeb, protože to vás přiměje vzít si hypotéku nyní. Jsou to obchodníci, chtějí prodat. Zato my vám nemáme důvod lhát. Dávat peníze do hypotéky za současnou sazbu nemá smysl, když budete mít za pár let sazbu zápornou. Do té doby můžete své volné prostředky investovat místo do nemovitosti třeba do státních dluhopisů,“ uzavírá Martin Jurek za Ministerstvo financí.

*Analytický Útvar pro Věci s Úrokovou Sazbou

REKLAMA

Jedná se samozřejmě o aprílový článek. A to přesto, že např. ve Švýcarsku jsou již záporné sazby realitou. Nikoli však u úvěrů čerpanými klienty.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *