EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: David Krůta

09. 02. 2017

1 komentář

Zastaví se někdy rostoucí ceny bydlení?

 

Doba se mění. Práce je organizovanější a vyžaduje se vysoké nasazení. Minulá generace často říká, že dnešní doba je dravější. Nejrychleji vnímáme změny cenové – zdražování. Zaměříme se proto na vývoj cen nemovitostí, ve kterých bydlíme, nebo chceme bydlet. Kdy byla vhodná doba na nákup? Vyplatí se počkat s prodejem nebo je lepší prodat hned?

Loading



 

Žijeme v souvislostech

Na vývoj cen nemovitostí musíme hledět komplexně. Nežijeme v bublině, kde by se nás nic netýkalo. Právě naopak. Ceny nemovitostí ovlivňuje řada aspektů. A ke všem těmto faktorům musíme kriticky přihlížet. Mezi ty nejdůležitější faktory ovlivňující změnu ceny naší současné nebo budoucí nemovitostí patří:
a) Stav nemovitosti – nemovitost, která je v dobrém stavu, nevyžaduje celkovou nebo dílčí rekonstrukci a je zateplená či disponuje například novými okny bude mít vyšší cenu.
b) Právní status – nemovitost, která nebude zatížena věcným břemenem nebo nemovitost, která je součástí jednotného pozemku bude lépe prodejná a bude mít i vyšší cenu.
c) Lokalita – alfa a omega každé nemovitosti. Zde záleží na mnoha dalších okolnostech ve vztahu k lokalitě: dojezdová vzdálenost do centra, obchodů, k lékaři, blízkost dálniční sítě, blízkost lesa, kulturního vyžití a v neposlední řadě sociální pozadí a geografické umístění. Nemovitost v blízkosti centra města, lehce napojená na dopravní infrastrukturu, bude mít vyšší cenu, než stejná nemovitost v zapadlé vísce, kde dávají lišky dobrou noc.
d) Zasíťování – mnoho kupců důsledně zvažuje typ zasíťování nemovitosti. Topení elektrickým proudem nebo plynem? Vlastní fotovoltaika nebo ohřev vody? To vše jsou faktory, které se podepisují na výši ceny nemovitosti.
e) Nabídka/poptávka – logickým faktorem je i nabídka a poptávka po konkrétní nemovitosti. Pokud bude nedostatek kvalitních nemovitostí dané kategorie (třeba bytů 2+1 nebo 3+1), poroste automaticky i jejich cena.

Není průměr jako průměr

V dnešní době není problém „vygúglit“ jakékoliv informace. Můžeme najít průměrné ceny nemovitostí, průměrné odhady prodejů a podobně. Problém je ve zdrojových datech. Je nutné si uvědomit veškeré souvislosti a důsledněji se podívat, z jakých čísel se dané průměry skládají. Pro potřeby tohoto článku jsem vycházel z dat, které poskytuje realitní server Realitymorava.cz, Český statistický úřad a Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Vyšší mzdy, vyšší výdaje…

Ještě je nutné zmínit jeden důležitý aspekt. Vývoj cen nemovitostí odráží také aktuální ekonomická situace. V momentě, kdy se ekonomice daří, jsou lidé ochotnější utrácet vyšší sumy za potraviny, koníčky a hlavně za bydlení.
Jak je vidět na grafu 1, průměrná mzda v ČR roste mnohem rychleji, než minimální mzda definovaná zákonem. Co z toho plyne? Obecně roste bohatství národa. Podle posledních průzkumů se Češi posunuli na 26. místo v žebříčku finančního bohatství na obyvatele a čistá hodnota finančního bohatství na obyvatele v Česku loni vzrostla o 36 tisíc korun na 341 tisíc korun. To je pro nás pozitivní, pokud chceme nemovitost prodávat, ale negativní, pokud ji chceme naopak kupovat.
Graf 1: Vývoj minimální a průměrné mzdy v letech 1991-2017

Zdroj: ČSÚ a MPSV

Praha a ti ostatní

Logicky nejdražší byty jsou v našem hlavním městě. Pro porovnání nahlédneme i do Ústí nad Labem, kde je vyšší nezaměstnanost než v Praze, pak také do Mladé Boleslavi, kde je přímo ve městě nejsilnější zaměstnavatel – mladoboleslavská automobilka Škoda. Do analýzy jsme zahrnuli i Nymburk, který je pohodlně 40 minut autem od Prahy a vlakem činí dojezdová vzdálenost něco málo pod hodinu.
Analyzovat všechny kategorie bytů by bylo velmi zdlouhavé, proto nahlédneme konkrétně do cen bytů 3+1, které jsou nejoblíbenější mezi rodinami a partami pracujících. Rodina zde má pohodlné místo k životu a v případě pracujících vyjde obývání takovéhoto bytu několika lidmi levněji, než život v ubytovně.
Graf 2: Vývoj průměrných cen bytu 3+1 pro daná města (leden 2014 až leden 2017)

Zdroj: Realitymorava.cz
Pro ty, kterým se zdá graf spíše uměleckým dílem než studnicí poznání, máme jednoduché vysvětlení. Nejrychleji roste cena bytů (v našem porovnání) v Nymburce. Nárůst nabídkových cen (tedy cen, které jsou inzerovány na realitních serverech) bytů 3+1 v lednu 2017 je oproti lednu 2014 vyšší o takřka 30 %. Ústí nad Labem a Praha mají shodně nárůst zhruba o 25 %. Vzhledem k rozdílným hladinám cen ale vzroste průměrná nabídková cena bytu v Praze o necelý milion korun, zatímco v Ústí pouze o přibližně 190 000 korun.
Konkrétně v Praze jsme se zaměřili na část Prahy 10. Zde průměrná nabídková cena bytu 3+1 vzrostla od ledna 2014 o téměř milion korun. Ale jedná se o cenu průměrnou. Pokud máte v dané lokalitě nemovitost, neznamená to, že je o milion cennější. Nejméně roste průměrná nabídková cena bytů v Mladé Boleslavi, kde je nárůst v daném období o 13 %.
Významný vliv na takto dramatický růst cen, zejména v Praze a jejím okolí, má hlavně nedostatek kvalitních nemovitostí, na který si makléři stěžují dlouhodobě. Na trhu jsou zejména byty malé, nebo naopak velké. Byty, které potřebují rekonstrukci, nebo mají vlastnicky nedořešené pozadí, byty ve špatných lokalitách, na odlehlých periferiích a podobně. Pokud se v nabídce objeví byt ideální pro většinu kupujících, okamžitě roste jeho cena a šikovný makléř ho dokáže prodat vysoko nad jeho obvyklou hodnotou.

REKLAMA

Zastaví se růst cen?

Nezastaví. Tak stručně by mohla znít odpověď. Míst, na kterých lze stavět ubývá a s tím roste i jejich cena, která se zpětně promítá do cen nových nemovitostí. S rostoucími cenami nových nemovitostí logicky roste i cena současné zástavby. Potřeba bydlet je základním lidským požadavkem. A s vývojem společnosti rostou i nároky na kvalitu a komfort bydlení. Investovat do nemovitostí tak i nadále zůstává perfektním prostředkem na zhodnocení vašich peněz.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Petr

    9 února, 2017

    Na vývoj ceny nemovitostí má vliv mnoho faktorů. Stačí, aby začala nová krize jako v roce 2008 a ceny klesnou o desítky procent. V ČR je nyní mnoho pracovních příležitostí a zatím bezpečno. Do Prahy se stěhuje mnoho cizinců – tmavších migrantů, Ukrajinců i původních obyvatel západní Evropy. Bezpečnost se může vlivem tmavších migrantů zhoršit. Další vliv je demografický vývoj. Plodnost v ČR 1,45 dítěte na ženu je prostě málo a do budoucna bude ČR vymírat. Do budoucna budou jezdit samořiditelná auta a nebude problém dojíždět třeba 100 km do práce do Prahy, i v autě půjde pracovat. Nebude nutné, aby všichni bydleli v Praze.

    Odpovědět