EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Zeptali jsme se odborníků, jak to bude s úrokovými sazbami. Odpovědi vás asi překvapí

 


 

Rekordně nízké úrokové sazby z března letošního roku se ze svého prvenství netěšily dlouho a hned dubnové je opět překonaly.  Podle Fincentrum Hypoindex klesla v dubnu průměrná úroková sazba na 2,884 procenta a podle všeho bude sazba za květen ještě nižší. Souhrnný článek o úrokových sazbách vyjde 18. června. A jak se tedy na příští vývoj hypotečního trhu dívají oslovení odborníci?

callido-mini Tomáš Prčík, Callido

Jak se podle Vás budou nadále vyvíjet úrokové sazby u hypoték?
Myslím, že do podzimu budou ještě klesat, pak stagnovat a od příštího roku mírně růst nebo stagnovat.

Kde bude/je dno úrokových sazeb?
Tak teoreticky nikde.

Doporučil byste zájemci o hypotéku pořídit si nemovitost teď nebo ještě počkat.
Myslím, že nějakého prudkého růstu cen se nikdo bát nemusí. Ročníky klíčové pro poptávku slábnou, ekonomika stagnuje a bez pořádných reforem stagnovat bude. Úrokové sazby jsou nízko, takže do určité míry ještě „dopují“ současnou cenovou úroveň. Pokud země nezačne opravdu ekonomicky růst nebo se sem z nějakého důvodu nenahrne poptávka ze zahraničí, není silný růst cen nemovitostí z čeho brát.

Michal Bureš, Fincentrum

bures-michal2-mini Jak se podle vás budou nadále vyvíjet úrokové sazby u hypoték?
Toto by mě také zajímalo :-). Je tu mnoho neznámých, které dokáží trochu naznačit směr vývoje sazeb. Samotného mě neustále po těch cca 14 letech práce s hypotékami překvapuje, kam až úrokové sazby klesají a jsem hodně zvědav, kam až sazby 3 a 5 letých fixací klesnou. Já si myslím, že přes léto nebude moc akcí bank, které podporují prodeje. Na podzim bude opět konkurenční boj bank a každá z bank bude přicházet s nějakou lákavou nabídkou.

Aktuální prostředí mezi hlavními hráči hypotečního trhu je hodně podobné prostředí u mobilních operátorů, pouze jde o výrazně vyšší částky. Jakmile velká banka typu ČS, Hypoteční banka nebo Komerční banka udělají nějakou akci, tak je všichni dohánějí a kopírují. Poslední dobou mám pocit, že úrokové sazby už moc neurčují banky, ale klienti. Klienti si určují cenu, za kterou jsou ochotni si půjčit a je jen na bankách zda jim na tu hru přistoupí.

Opravdu je velice těžké předpokládat vývoj. Já si myslím, že průměrné sazby během cca 6 až 12 měsíců stoupnou o cca 0,5 % a tam se budou nějaký čas držet.  Nedávno jsem se účastnil velice zajímavé diskuze s panem Alešem Michlem, z Raiffeisenbanky, kde jedno z témat právě bylo předpokládaný vývoj sazeb. Dle jeho slov, může vývoj sazeb ovlivnit například ohlášený konec intervence ČNB, nebo dokonce ohlášení pouze možného záměru. Tato informace by mohla trh zneklidnit a vývoj ovlivnit.

Kde bude/je dno úrokových sazeb?
Nad touto otázkou se musím usmát. Dostávám ji často i několikrát denně. Bohužel nemám křišťálovou kouli na věštění. Dno sazeb je hlavně závislé na náladě bank, jak moc chtějí bojovat o nového klienta a jako moc jsou schopni ustoupit tlaku trhu. Pozitivem pro klienty je, že banky mají neustále vyšší a vyšší plány a jejich plnění je stále těžší a těžší. Na druhou stranu banky nemohou ustupovat donekonečna, protože musí vytvářet zisky, což by jim při současné tendenci sazeb šlo stále obtížněji. Dno saze je tu už delší dobu, pouze se pohybuje v nějakých mantinelech. Budou již ojedinělé případy, kdy se sazby dostanou pod cca 2,39%, možná se to dostane ke 2 %, ale to už mi přijde hodně virtuální hodnota. Stále si ale vzpomínám, že cca v roce 2012 jsem klientům tvrdil, že jsou jedny z nejlepších sazeb a že níže to jít nemůže a mohlo. Rok na to se průměrná sazba pohybovala cca o 1 % níže. Samozřejmě budu  rád, pokud budou sazby ještě více klesat, ale nechci být naivní.  Jsem přesvědčený, že už byl pokles veliký a je čas na otočení křivky vývoje.                                           

Doporučil byste zájemci o hypotéku pořídit si nemovitost teď nebo ještě počkat.
Určitě bych nákup nemovitosti neodkládal. Aktuální doba je úplně ideální na nákup nemovitostí k vlastnímu bydlení, NE k investici. Ale pozor, to neznamená, že když je dobá doba na nákup nemovitosti, tak kupovat za každou cenu. Je potřeba si dobře zmapovat své potřeby, cíle a podle toho hledat vhodnou nemovitost. Nejsem zastáncem ukvapeného jednání, jen proto, že někdo říká, teď kupuj. Ukvapené rozhodnutí jsou téměř vždy hodně drahé. Je potřeba hledat, když klient vhodnou nemovitost najdete, tak je potřeba hlavně vyjednávat o ceně. Je potřeba důkladně zkontrolovat technický stav a kvalitu nemovitosti. Je potřeba si uvědomit, že nabídkové ceny jsou o cca 10 až 15 %, někdy i více vší než je cena reálná.

Aktuální doba je ideální na využití tzv. Realitního vyjednavače, který klientům vyjedná odpovídající cenu nemovitosti, zajistí jim kontrolu technického stavu nemovitosti, zkontroluje jim smlouvy a zajistím jim ideální financování nemovitosti. Neustále se totiž setkávám se situacemi, že klienti se bojí vyjednávat o ceně nemovitosti a jsou ochotni kupovat zbytečně předražené nemovitosti za ceny roku 2007 a 2008, kdy byla obrovská nemovitostí bublina. Z vlastí zkušenosti a z neustálého nabádání klientu vím, že nabídková cena se správným a odborným vyjednáváním nechá snížit o cca 5, 10 i 15% dolu a dostat se tak na reálnou tržní cenu.

Daniel Kotula, majitel RE/MAX

dan-kotula-mini Jak se podle Vás budou nadále vyvíjet úrokové sazby u hypoték
Úrokové sazby hypoték budou nadále 1–3 roky nízké. Osobně očekávám, že by mohlo dojít ještě k mírnému poklesu. V nejhorším případě však budou stagnovat. Zásadní růst nelze při nezměněném ekonomickém vývoji předpokládat.

Kde bude/je dno úrokových sazeb?
Je hodně těžké definovat nejnižší možnou sazbu, každým rokem slyšíme od bank, že jsou úrokové sazby na dně a přesto stále klesají. Osobně si myslím, že úplné dno může být dokonce až pod 2 %, ovšem na toto dno dosáhnou jen specifičtí klienti (s vysokou bonitou a zásadně vyšší hodnotou zátavy než výše úvěru).

Doporučil byste zájemci o hypotéku pořídit si nemovitost teď nebo ještě počkat.
Klientovi bych poradil následující: je v zásadě velmi dobrá doba na koupi nemovitosti: ceny nemovitostí jsou znatelně níže než v období boomu, zároveň jsou k dispozici nízké úrokové míry hypotečních úvěrů. Rozmyslete si, však v jaké lokalitě si nemovitost chcete koupit, je totiž pravděpodobné, že hodnota nemovitostí v sociálních lokalitách může nadále ještě poklesnout, neboť právě nižší příjmové skupiny jsou nejvíce postiženy hospodářskou stagnací. Dále si rozmyslete, jaká je běžná výše čistého nájmu v lokalitě a jak vysoká část platby hypotéky budou úroky, pokud zaplacené úroky za období úvěru budou vyšší než platba nájemného za stejné období, raději si nemovitost nekupujte, ale najměte.

Martin Fojtík, Fincetrum Reality

fojtik-mini2222_1 Jak se podle vás budou nadále vyvíjet úrokové sazby u hypoték?
Myslím si, že klesat už není úplně kam. Možná banky ještě sundají nějakou desetinku ze současného stavu, ale půjde spíše o marketingovou strategii a na takovou hypotéku si nesáhne každý. Výrazný pokles neočekávám.

Kde bude/je dno úrokových sazeb?
Podle mě se ho již úroky dotýkají.

Doporučil byste zájemci o hypotéku pořídit si nemovitost teď nebo ještě počkat.
Není na co čekat. Není to jen o úrocích, ale také o současných cenách nemovitostí. Jejich cenový propad se právě i ke vztahu k levným úvěrům neočekává a tak je zbytečné otálet, pokud vážně nemovitost chceme koupit.

Každému jsme ještě položili tipovací otázku. Jaká podle vás bude průměrná úroková sazba Fincentrum Hypoindex za celý rok 2014?

Jméno Společnost Odhadovaná průměrná sazba za rok 2014
Tomáš Prčík Callido 2,75 %
Michal Bureš Fincentrum 2,5 – 2,7 %
Daniel Kotula RE/MAX 2,82 %
Martin Fojtík Fincentrum Reality 2,99 %

Námi oslovení odborníci jsou optimističtí. Sazby podle nich budou ještě klesat. Průměrná sazba za rok 2013 byla 3,05 procenta.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *