EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Zvýšení DPH neřešte bezhlavým uhrazením záloh developerovi

 


 

Novela zákona o DPH sice přináší poměrně dost změn, avšak ty mají spíše prováděcí charakter. Tím mám na mysli to, že se v mnoha případech mění související administrativa z pohledu plátců a vedení příslušné evidence s tím související. Pro spotřebitele, nájemce nebo kupujícího nemovitostí se mění zejména to, že od Nového roku jim dodavatel nebo poskytovatel služby (za podmínky, že je plátce DPH a nejedná se o osvobozené plnění – například nájmy bytů) bude cenu navyšovat o jeden procentní bod.

U záloh přijatých do 31. 12. 2009 musí být uplatněno 9 nebo 19 % bez ohledu na datum uskutečnění zdanitelného plnění

Novela zákona o DPH nepřináší přesuny v oblasti přiřazení k sazbám. Tím mám na mysli to, že zboží nebo služby zdaňované základní sazbou zůstává v sazbě základní a to, co bylo v sazbě snížené, zůstává tam. Tím se vše z našeho pohledu koncových uživatelů zjednodušuje.

Nadále zůstává platit pravidlo pro plátce DPH, kteří musí z přijatých plateb odvádět DPH ještě před uskutečněním zdanitelného plnění (obecně je tím okamžikem dodání zboží, poskytnutí služby nebo převod nemovitosti). Pokud byste tudíž uhradili dodavateli jakoukoli zálohu ještě do konce roku 2009, tak dodavatel je povinen k vaší přijaté platbě vystavit daňový doklad se sazbou platnou ještě pro rok 2009. Rozhodující je den, kdy platba byla přijata do pokladny nebo na běžný účet dodavatele.

Neplaťte kvůli DPH nic dopředu. Nestojí to za to.

Výše uvedená informace by mohla svádět některé lidi k tomu, aby ještě před koncem roku poslali dodavateli co možná nejvíce peněz na zálohách. Má ovšem smysl úspora jednoho procenta? Určitě ne. Velmi dobře si vzpomínám na dobu před dvěma lety, kdy docházelo k nárůstu snížené sazby z pěti na devět procent. Někteří zájemci o nové bydlení kvůli tomu zaplatili zálohy developerovi bez ohledu na smluvní podmínky a také bez ohledu na to, jak developer pokročil s vlastní výstavbou bytu nebo rodinného domu.

Několik následujících úpadků developerů během let 2008 a 2009 potom ukázalo, že úspora čtyř procent na změně sazby DPH nestála za nejistotu a nakonec i za celkovou ztrátu peněz uhrazených dopředu v důsledku změny sazby. Za současných nejistých podmínek na realitním a stavebním trhu lze doporučit jediné – neplatit nic dopředu kvůli úspoře jednoho procenta na DPH.

REKLAMA

Podobná metodika ohledně záloh samozřejmě platí pro plátce i v jiných oblastech. Například u realitních kanceláří. Platíte-li provizi realitní kanceláři, tak u provize zaplacené do konce roku 2009 bude účtována sazba pro rok 2009 (19 %), zatímco u plnění nebo záloh uhrazených v roce 2010 již bude aplikována sazba 20 %.

Zásadní věci se s příchodem Nového roku nemění

Zásadní uplatňování DPH v oblasti tuzemských nemovitostí se nemění, a tudíž nemá cenu měnit chování. V oblasti nemovitostí jde o následující zásady.

  • Nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor je nadále osvobozen (změna sazby se vás nedotkne).
  • Převod staveb, bytů a nebytových prostor je osvobozen po uplynutí tří let od vydání prvního kolaudačního souhlasu nebo od data, kdy bylo zahájeno první užívání stavby.
  • Ve snížené sazbě nadále zůstávají novostavby, rekonstrukce, opravy a převody bytových domů (všechny jednotky musí být maximálně do 120 m2), bytů (do 120 m2) a rodinných domů (do 350 m2).

Závěrem lze doporučit jediné – se změnou DPH jako spotřebitelé, nájemci nebo kupující nemovitosti nedělejte nic. Nechte vše při starém.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *