1. čtvrtletí 2014: výrazný nárůst obchodu ve stavebním spoření

11.04.2014 02:04 Tisková zpráva: Českomoravská stavební spořitelna

65 procent – takový zaznamenala Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) nárůst v počtech nových smluv o stavebním spoření v meziročním srovnání za první kvartál roku 2014. Lidé si jen za první tři měsíce letošního roku založili celkem téměř 70 tisíc smluv, což představuje ve srovnání s loňskou březnovou bilancí nárůst o více než 27 tisíc smluv. ČMSS tak znovu upevnila své vedoucí postavení na trhu stavebního spoření.

Do konce března 2014 ČMSS uzavřela celkem 69 tisíc nových smluv o stavebním spoření včetně zvýšení cílové částky s celkovou cílovou částkou přes 24 miliardy korun. V meziročním srovnání se tak jedná o nárůst 64,6 % v počtech a o 33,4 % v objemu cílové částky. Tento trend je potvrzením faktu, že stavební spoření je i nadále zajímavý spořící produkt. Po letech legislativních diskuzí se tak do systému vracejí klienti, kteří jej dříve opustili, a smlouvy uzavírají také klienti noví. „Do systému se nyní vracejí i lidé, kteří z něj kvůli nejistotám před dvěma třemi lety odešli. Jsem přesvědčen, že letošní rok bude pro ČMSS představovat výrazné oživení jak v uzavírání nových spořicích smluv, tak i v úvěrových obchodech“ dodává Vladimír Staňura, předseda představenstva ČMSS.

ČMSS do konce března poskytla téměř 7 tisíc překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření, a to v objemu přes 5 miliard korun.  Liška nyní poskytuje služby více než 1,5 milionu klientů a eviduje bezmála 1,66 milionu platných smluv.

Výsledky za první kvartál roku 2014 dokazují, že zájem o stavební spoření neupadá. Systém překonal těžké roky, kdy se plánované legislativní diskuze o podmínkách stavebního spoření podepsaly na důvěře klientů. Nyní statistiky dokládají, že produkt zažívá návrat na výsluní, k čemuž přispívá i skutečnost, že nabízí v porovnání s ostatními spořícími produkty jednu z nejlepších forem zhodnocení vlastních úspor za účasti státní podpory.