06. 04. 2016

7 tipů, jak se vyhnout nepříjemnostem spojeným se spotřebitelskými úvěry

Možnost ihned si pořídit to, co chci, je nadmíru lákavá. Studenti a mladí lidé těsně za hranicí plnoletosti však mohou v případě svého prvního spotřebitelského úvěru tápat a z nevědomosti uzavřít nevýhodnou, či dokonce rizikovou, nabídku.

Právě pro ně přinášíme sedm tipů, se kterými bude celý proces výběru a podpisu úvěrové smlouvy snazší a přehlednější.

1) Potřebuji?

Ze všeho nejdůležitější je si uvědomit, zdali danou věc opravdu potřebujete. Jestli to není jen chvilkový pocit uspokojení, který tím dosáhnete, ale ve výsledku byste se obešli i bez ní.

2) Dvakrát měř, jednou řež

REKLAMA

Další krokem je propočítat si, jestli budete schopni vše pečlivě a pravidelně splácet, abyste se časem nedivili, že s penězi nemůžete vyjít. Než podepíšete úvěr, sestavte si podrobný měsíční rozpočet a určete si částku, kterou budete moci každý měsíc platit. Myslete i na zadní vrátka – co když budu mít výjimečné výdaje, přijdu o brigádu apod.?

3) Nevrhnout se hned po první nabídce

Pokud již víte, kolik si chcete půjčit, začněte s výběrem poskytovatele. Ale pozor! Sladká slova mohou zmást i zkušeného člověka. Zaujala vás reklama, protože se z ní na vás usmívá hezká slečna? Nabídka může vypadat zajímavě, mnohdy však skrývá háček.

4) Otázka musí mít odpověď

REKLAMA

Víte o tom, že máte právo se ptát? Pokud si tedy nejste jisti, že je pro vás úvěrová smlouva výhodná, poskytovatel vám musí dodat základní informace ve standardizovaném formuláři, který vám umožní porovnat nabídky a vybrat tu nejlepší. Musíte dbát nejen na samotnou výši úvěru, ale také na RPSN (roční procentní sazba nákladů), úrokovou sazbu, délku splácení nebo výši jednotlivých splátek, ale i možnost pojištění produktu a další výdaje.

5) Dohoda není smlouva

Tak, vybrali jste. Nyní si důkladně úvěrovou smlouvu prostudujte. Smlouva se uzavírá písemně, jedno vyhotovení vám vždy zůstane. Měla by obsahovat především informaci o délce splácení úvěru, způsob placení, údaj o výši RPSN  a poučení, za jakých podmínek může být RPSN změněna. Nezapomeňte si zkontrolovat vaše osobní údaje a ujistěte se, že jsou ve smlouvě zaneseny všechny parametry, na kterých jste se s prodejcem domluvili. Nezapomínejte ani na pasáže, které jsou psány malým písmem. Řiďte se pravidlem „víc hlav víc ví“ a „víc očí víc vidí“ a poraďte se o smlouvě s někým, komu důvěřujete.

6) Můžete si vše rozmyslet

Podepsali jste úvěrovou smlouvu, ale zničehonic vám vyvstávají na mysli pochybnosti. Bojíte se, že to přece jen neutáhnete? Najednou byste ji nejraději vzali zpět? Nezoufejte, do 14 kalendářních dnů si můžete vše rozmyslet a bez udání důvodů od smlouvy odstoupit. V takovém případě musíte pouze zaplatit vypůjčenou částku včetně úroku a veškerých nevratných poplatků, které již poskytovatel úvěru zaplatil.

7) Splátka dříve

Pokud nastane příležitost, kdy budete mít dostatečné finanční prostředky, můžete úvěr splatit i dříve. Poskytovatel po vás možná bude chtít náhradu vynaložených nákladů v souvislosti s předčasným splacením, nicméně ta nesmí překročit 1%, respektive 0,5% (záleží na zbývající stanovené době splacení) z předčasně splacené částky.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu