Brněnský realitní trh: ceny srovnatelné s Prahou, komfort často nižší

15.02.2010 03:02 Tisková zpráva: MEXX Reality

Shodně s celorepublikovým trendem volí i v Brně zájemci o samostatné bydlení častěji formu nájmu než koupě. Přestože jsou finančně brněnské nájmy srovnatelné s nabídkou v Praze, úroveň vybavenosti bytů k pronájmu v Brně je obecně nižší než v hlavním městě. Vyplývá to z údajů přední české realitní společnosti MEXX Reality, která v těchto dnech otevřela v Brně svou pobočku.

„V porovnání s běžnými byty v Praze, které mají opravdu moderně a dobře vybavené například kuchyně či koupelny, brněnský trh zaostává. Cena nájmu je však téměř shodná, a to i u bytů na dobrých adresách,“ popisuje Josef Šinágl, generální ředitel MEXX Reality. Míra poptávky po nájemním bydlení je pak v Brně určována především akademickým rokem. „Vzhledem k tomu, že Brno je univerzitní město, narůstá zájem o nájmy každý rok nejvíce v období srpna a září, kdy sem přichází velké množství studentů,“ upřesňuje Šinágl.

Za poptávkou po pronájmech výrazněji zaostává zájem o koupi bytů, jehož pokles začali už znatelně pociťovat i developeři. „Když se lidé rozhodnou pro koupi bytů, zajímají se převážně o byty menší výměry v zajímavých lokalitách. I u takových ale prodej trvá déle než dříve,“ vysvětluje Šinágl.

Finanční krize zasáhla i do oblasti brněnských komerčních prostor a kanceláří. „Velké množství těchto prostor, které je nyní v nabídkách realitních kanceláří, tlačí cenu dolů. Je zde však stále řada majitelů, kteří ze svých finanční požadavků odmítají slevit,“ popisuje Šinágl.

Otevření brněnské pobočky MEXX Reality přichází v době, kdy tamní realitní trh začíná oživovat. Charakter pobočky zvolila tentokrát společnost jiný, než jaký je obvyklý u většiny jejích poboček. „Zastoupení společnosti jsme v Brně měli již v minulosti, kdy kancelář fungovala jako franchisingová. Úroveň poskytovaných služeb ale neodpovídala našim požadavkům na kvalitu, a proto jsme franchisingovou smlouvu vypověděli. Nyní se do Brna vracíme a s ohledem na potenciál místního trhu jsme se tentokrát rozhodli otevřít vlastní pobočku,“ uzavírá Šinágl. Spektrum služeb, které pobočka nabízí, zahrnuje kompletní realitní servis včetně financování a právního poradenství. Navíc přináší stále ještě novinku českého realitního trhu – elektronické aukce.