CENTRAL GROUP chce koupit Tančící dům a změnit jej na muzeum architektury a designu

12.08.2013 10:08 Tisková zpráva: CENTRAL GROUP

CENTRAL GROUP, největší rezidenční developer a investor v České republice, dnes oficiálně nabídl, že od současného majitele odkoupí Tančící dům na pražském nábřeží za 250 milionů korun. Jeho záměrem je objekt přeměnit na muzeum moderní architektury a designu. Čtvrt miliardy korun nabízí uhradit jednorázově z vlastních zdrojů bez potřeby bankovního úvěru. Stavba je nyní ve vlastnictví společnosti CBRE Global Investors, která organizací prodeje pověřila poradenskou společnost Jones Lang LaSalle.

„Tančící dům je unikátní stavba na unikátním místě. Určitě si zaslouží jiné využití než současné kanceláře. Měla by se otevřít pro veřejnost. Pokud ji odkoupí naše společnost, ve spolupráci s odborníky bychom zde chtěli zřídit muzeum moderní architektury a designu,“ potvrzuje šéf CENTRAL GROUP Dušan Kunovský. Změna funkce budovy z kancelářského využití na výstavní prostory samozřejmě podléhá odsouhlasení autorů návrhu a projektu – architektů Franka O. Gehryho a Vlada Miluniće. Ale s ohledem na plánované nové využití objektu a jeho otevření veřejnosti se dá očekávat, že autoři by se změnou využití a s tím souvisejícími nutnými stavebními úpravami mohli souhlasit.

„Na nápad vytvořit instituci věnovanou moderní architektuře a designu nás přivedl přední český historik architektury Zdeněk Lukeš. Takové muzeum u nás doposud není a myslím, že by o něj mohl být velký zájem jak mezi našimi lidmi, tak i mezi zahraničními návštěvníky Prahy,“ dodává Kunovský. Tančící dům je novodobá dominanta metropole. V zahraničních průvodcích bývá spolu s Pražským hradem vyobrazována jako moderní symbol Prahy. Stavba byla dokončena v roce 1996 na pozemku, kde stával historický dům zasažený americkým bombardováním na konci druhé světové války.

„Vytvoření muzea v Tančícím domě samozřejmě nemůže být ziskové. Ale život přece není jen o vydělávání peněz. Je také potřeba dělat užitečné věci. Naši společnost živí stavebnictví a v posledních letech naše výstavba stále více směřuje k velmi moderní architektuře. A do budoucna připravujeme ve spolupráci s předními českými architekty skutečně unikátní stavby i celé městské čtvrti v Praze, a to často na místech současných brownfieldů. Takže vytvoření muzea moderní architektury a designu v unikátní moderní stavbě plně odpovídá naší nové firemní filosofii,“ komentuje své záměry šéf CENTRAL GROUP. Za 19 let jejího působení na rezidenčním trhu již tato společnost úspěšně dokončila 124 nových lokalit a prodala více než 10.000 nových bytů, domů a parcel.