02. 01. 2013

Subjekty:
CENTRAL GROUP

CENTRAL GROUP zvýšil své prodeje, připravuje svůj vstup na rezidenční trh v Rusku a dohodl se

CENTRAL GROUP je největším rezidenčním developerem a investorem v České republice. Ale tuzemský trh začíná být pro tuto společnost již příliš malý, proto se ohlíží po investičních příležitostech v zahraničí, a to zejména na východ od našich hranic. „V současnosti jednáme o několika konkrétních společných projektech s jedním z největších ruských developerů. Ten nás sám kontaktoval, protože ho velmi zaujal náš obchodní model prodeje a výstavby bytů a domů. Naše zkušenosti a dlouhodobě osvědčené procesy by se daly velmi dobře využít nejen v Moskvě, ale zejména v milionových městech v ruských regionech, kde je velký hlad po moderním novém bydlení s puncem evropské kvality. Rusko je velmi složitý trh, ale potenciál tam je obrovský,“ říká šéf CENTRAL GROUP Dušan Kunovský.

Pro své zahraniční aktivity a také pro plánovanou výstavbu nájemních bytů v České republice potřebuje společnost dlouhodobý kapitál. Zároveň však firma nechce čerpat žádné bankovní úvěry, protože nechce být na bankách závislá. Proto se CENTRAL GROUP dohodl na dlouhodobé finanční spolupráci s maltským investičním fondem Rethwall Reality Fund. Díky spolupráci s tímto fondem získává CENTRAL GROUP přístup k dlouhodobému kapitálu zahraničních investorů za velmi příznivých podmínek.

S ohledem na daňové a právní podmínky je Malta, jako člen Evropské unie, jedním z hlavních světových center finančních služeb a zejména pak investičních fondů. Ty zde mají sídla z důvodu velmi příznivých a stabilních právních a daňových podmínek. Maltský státní úřad pro kontrolu finančních služeb (MFSA) stanovuje podrobná pravidla a předpisy, které zajištují ochranu investičního trhu v souladu se směrnicemi EU. Na Maltě je registrováno přes 200 fondů, které spravují majetek v hodnotě přes 30 miliard amerických dolarů. A počet fondů a objem jimi spravovaného majetku zde pravidelně každým rokem roste.

Na základě uzavřené dohody bude CENTRAL GROUP některé své developerské projekty rozvíjet s finanční participací a v úzké spolupráci s maltským investičním fondem Rethwall Reality Fund. Vedle toho bude firma některé vybrané projekty rozvíjet zcela samostatně a bude také vlastnit a spravovat veškerou technickou infrastrukturu holdingu. Veškeré vlastní i společné aktivity budou probíhat pod značkou CENTRAL GROUP a pod vedením jejího zakladatele Dušana Kunovského. Ten stojí již téměř 19 let v čele CENTRAL GROUP. „Bez dlouhodobého stabilního finančního zajištění se v této době není možné pouštět do nových velkých věcí. Většina hráčů na trhu se nyní stáhla. A v tom vidím naši příležitost pro další akvizice a expanzi, kterou je nutno využít,“ dodává k nově dohodnuté spolupráci Kunovský.

Transakci se zahraničním investičním fondem pro CENTRAL GROUP zprostředkovala a právně a administrativně zajistila společnost BDO. Ta patří mezi pět největších auditorských a poradenských firem na světě s více než 46.000 partnery a zaměstnanci s působností v téměř 120 zemích.

REKLAMA

CENTRAL GROUP připravuje rozšíření svých aktivit do zahraničí, hlavním těžištěm činnosti holdingu však zatím nadále bude Česká republika. Za dobu své působnosti zaplatila skupina CENTRAL GROUP českému státu jen na přímých daních již kolem 1,6 miliardy korun, čímž se řadí mezi velmi významné plátce daní. Z výnosů z tuzemských aktivit bude společnost samozřejmě hradit daně i nadále v České republice.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu