Češi si nejčastěji berou půjčky hned v pondělí, Slováci v úterý. Úvěrům vládnou Petrové a Jany.

10.05.2016 12:05 Tisková zpráva:

První polovina týdne je obdobím, kdy si většina Čechů půjčuje peníze. Nejméně žádosti o půjčky evidují úvěrové společnost v pátek a o víkendu. Slováci řeší svou nepříznivou finanční situaci nejčastěji v úterý a ve čtvrtek. Nejoblíbenější čas na žádost o půjčku je kolem třetí odpoledne. Vyplývá to ze statistik a průzkumu Ipsos pro společnost PROFI CREDIT v Česku a na Slovensku. (Tisková zpráva: PROFI CREDIT)

„Zajímavé je, že se chování klientů mění. Před dvěma lety platilo, že si klienti nejčastěji žádali o úvěr hned po probuzení a zpravidla v polovině týdne, teď vede pondělí odpoledne,“ říká Dana Hakavcová, marketingová ředitelka jedné z pěti největších úvěrových společností u nás. Měsícem půjček je pak jednoznačně prosinec, kdy si lidé půjčují na nákup vánočních dárků. Oproti předchozím letům ale významně vzrostl počet lidí, kteří si berou úvěry v lednu. Řada z nás totiž čeká s nákupem domácích spotřebičů a elektroniky na povánoční slevy. Na Slovensku se zájem o půjčky probouzí na jaře, konkrétně v březnu.

Zeměpisně vládne úvěrům Moravskoslezský kraj a střední Čechy. Ze severu Moravy pochází 15 % klientů společnosti PROFI CREDIT, z okolí Prahy 14 %. Nejméně půjčkám holdují lidé na Vysočině. Nejčastěji si lidé půjčují 30 000 korun.

Půjčkám vládnou Petrové a Býci

Co se týče pohlaví, tak muži předběhli v posledních letech v půjčování peněz ženy. U PROFI CREDITu je poměr mezi muži a ženami 52 % ku 48 %. „Nejčastěji si podle našich statistik půjčují Petrové, v těsném závěsu jsou Jirkové, z žen vedou jednoznačně Jany,“ upřesňuje Dana Hakavcová a dodává: „Průměrný věk žadatele o půjčku je 42 let a mezi žadateli o úvěr převládají svobodní lidé.“

Z hlediska znamení jsou nejvášnivějšími žadateli o půjčku Býci, nejméně úvěrů si zřejmě i díky své charakteristice berou Váhy. Nejrozšířenějším důvodem, proč si lidé berou úvěry, jsou náklady na domácnost. Následuje rekonstrukce bytu, nákup domácích spotřebičů, elektroniky nebo nutné opravy. „Evidujeme ale i případy, kdy si lidé vzali úvěr na zvětšení prsou nebo nákup detektoru kovů s tím, že určitě najdou poklad,“ říká Dana Hakavcová z PROFI CREDIT.