Češi si za první pololetí roku 2008 půjčili na bydlení necelých 60 mld. Kč

24.07.2008 11:07 Tisková zpráva:

„Lidé, kteří v posledních letech uvažovali o financování svého bydlení prostřednictvím hypotečního úvěru, zrealizovali svůj záměr před koncem roku 2007, především s ohledem na zvýšení DPH a očekávaný růst úrokových sazeb. Proto se loňské extrémní základně, se kterou letos srovnáváme výsledky, lze jen těžko vyrovnat,“ komentuje vývoj Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky.

Průměrná hypotéka meziročně vzrostla o 6 % z loňských 1,658 mil. Kč na letošní hodnotu 1,757 mil. Kč. Nejrychleji rostla průměrná výše hypotéky v Praze, Jihočeském a Libereckém kraji.

Hypoteční banka včetně svých obchodních partnerů poskytla v prvním pololetí letošního roku hypotéky v celkovém objemu 19,6 mld. Kč. Průměrná výše hypotéky v Hypoteční bance v tomto období činila 1,839 mil. Kč. Podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj Hypoteční banka dosáhla tržního podílu téměř 30 % v objemu nově poskytnutých hypoték a aktuálně je největším poskytovatelem hypoték na českém trhu.

Hypoteční banka během letošního jara rovněž přesáhla částku 100 mld. Kč v objemu poskytnutých hypoték fyzickým osobám. V první polovině června také banka přivítala stotisícího klienta, kterému poskytla hypotéku.