Česká pojišťovna odhaduje, že z víkendových záplav nahlásí její klienti 6 – 10 tisíc škod v řádu stovek milionů korun

09.08.2010 09:08 Tisková zpráva: Česká pojišťovna

Nejhorší je situace na Liberecku, Ústecku a Děčínsku, kde podle prvních odhadů mobilních techniků bude registrováno kolem 2 – 3 tisíc pojistných událostí. Zatím jde opravdu o velmi hrubý odhad a jejich počet může být nakonec i dvojnásobný, protože mnoho objektů je stále pod vodou a některé oblasti jsou i nadále nepřístupné.

O něco příznivější jsou zprávy z východu Čech. Podle prvních výjezdů pracovníků České pojišťovny se tady očekává zhruba 1000 – 1500 škod téměř výhradně v okrese Chrudim, kde došlo k částečnému zatopení cca 15 vesnic z místních potoků (např. Markovický, Bylanka…) nebo z řeky Chrudimky. Mezi zasažené obce patří např. Slatiňany, Orel, Rabštejnská Lhota, Dřenice a další. Částečně jsou očekávány registrace i z okresu Náchod.

Zatím jako nejméně zasažený se jeví západočeský region. Následkem zvýšení hladiny na řece Úhlavě v Klatovech a Přešticích se zde počítá se zhruba 250 škodami.

Definitivní počet škod samozřejmě závisí na dalším vývoji počasí, a to a nejen tady, ale i v jiných částech republiky.

Letáky se základními informacemi o tom, jak postupovat při hlášení a likvidaci škody, mají lidé z postižených obcí k dispozici na obecních úřadech a dnes je v terénu poskytovali také naši pracovníci. Pokyny pro klienty, stejně jako formuláře na hlášení poškozených a zničených věcí jsou na internetových stránkách www.ceskapojistovna.cz a s sebou je budou mít i lidé ve vestách ČP v terénu.

Klientské centrum ČP fungovalo i o víkendu a přijalo prvních několik desítek hlášení. Jde však o drobnější škody, zejména zaplavené sklepy nebo garáže. Největší nápor telefonátů se očekává zítra a v dalších dnech příštího týdne. Proto budou posíleny jak linky komunikačního centra ČP, tak se do postižených oblastí přesunou mobilní technici a likvidátoři z jiných částí republiky. Přestože je ještě velmi předčasné odhadovat celkový počet škod, z předchozích zkušeností lze počítat s úhradami za stovky milionů korun.