Česká republika je pátým nejdůležitějším trhem pro e-fulfilment v Evropě

13.10.2015 08:10 Tisková zpráva:

Výzkumná zpráva společnosti Prologis odhaduje, že se e-commercový průmysl v Evropě v následujících pěti letech dvojnásobně zvětší. Tento vývoj má dopad na dodavatelské řetězce, distribuční prostory a dovednosti, které podporují zásadní funkce e‑fulfilmentu a logistiky. (Tisková zpráva: Prologis)

Prologis Inc., globální lídr v oblasti průmyslových nemovitostí, dnes zveřejnil výzkumnou zprávu, ve které poukazuje na růst odvětví e-commerce v Evropě a jeho dopady na ekonomiku regionu.

Klíčovým objevem je, že růst e-commerce vedl během uplynulých tří let k pronájmu nových e-fulfillmentových prostor o celkové rozloze 5 milionů metrů čtverečních. Zároveň je hnací silou růstu zaměstnanosti v hlavních logistických centrech. Na Českou republiku připadá přibližně 10 procent celkové poptávky a 9 procent přímých pronájmů e-commerce v Evropě. Česká republika patří společně s Velkou Británií, Německem, Francií a Polskem mezi top pět trhů v Evropě.

Výzkumná zpráva s titulkem „E-commerce, e-fulfilment a tvorba pracovních míst v Evropě“ za pomoci hloubkové analýzy přímých pronájmů sleduje strategie e-fulfilmentu a preferované lokality zákazníků. Analýza ukazuje, že pokaždé, když v rámci e-commerce dosáhly prodeje hodnoty 1 miliardy EUR, bylo potřeba 77 000  metrů čtverečních nových prostor.

Budoucnost a důsledky tohoto vývoje:

• Nárůst pracovních míst: Očekáváme, že v nadcházejících pěti letech bude v nových zařízeních
    e-fulfilmentu třeba zaměstnat 200 000 nových pracovníků. To představuje vznik 100 pracovních míst každý den;

• Multiplikační efekty: V souvislosti s rostoucími tržbami a distribuovaným objemem zboží bude v dalších pěti letech potřeba 15 milionů metrů čtverečních nových logistických ploch;

• Lokalita: Nejžádanější jsou v současné době prostory na největších evropských trzích e-commerce, jako jsou Velká Británie, Německo a Francie, a rovněž v zemích s prostorem pro růst, jako jsou Polsko, Česká republika a Nizozemsko.

Výzkumná zpráva zároveň ukazuje, že komplementární odvětví včetně logistických nemovitostí, jež představují pro e‑commerce důležité opěrné body, budou z tohoto vývoje i nadále profitovat.

„V posledních třech letech tvořily pronájmy pro potřeby e-commerce 15 procent z celkově pronajatých logistických prostor. Očekáváme, že tento podíl dále poroste v závislosti na expanzi společností působících v e-fulfilmentu,“ řekl Chris Caton, senior viceprezident výzkumného oddělení společnosti Prologis, „nejvýraznější růst se očekává na třech největších evropských trzích e-commerce, jimiž jsou Velká Británie, Německo a Francie. Jen na těchto trzích může vzniknout poptávka po přibližně 10 milionech metrech čtverečních.“

Prologis je s více než 952 000 metrů čtverečních logistických a průmyslových prostor jedním z předních poskytovatelů distribučních budov v České republice (k 30. červnu 2015).