České stavebnictví loni vzrostlo o 5,5 procenta, pomohla mu i výstavba bytů

08.02.2016 03:02 Tisková zpráva: EKOSPOL

„Letošní rok bude pro české stavební firmy výrazně horší. Jednak skončí efekt peněz z Bruselu, kterých se letos vyčerpá výrazně méně. Velkou hrozbou jsou i problémy kolem posuzování vlivů staveb na životní prostředí, takzvaný proces EIA, který Evropská komise vyžaduje i u důležitých dopravních staveb. Pokud Česko nevyjedná s Bruselem co nejdříve výjimku, reálně hrozí, že stavba klíčových úseků dálnic, rychlostních silnic a obchvatů plánovaných na letošní rok do konce roku vůbec nezačne. Stavebnictví by tak letos přišlo o desítky miliard korun. Ještě důležitější pro stavební firmy než loni by v takovém případě byla rezidenční výstavba, která i letos poroste. Očekávám, že jen v Praze by roční prodeje mohly vzrůst až na 8000 nových bytů. To dá práci desítkám stavebních firem a tisícům zaměstnanců,“ očekává další vývoj sektoru Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva dlouhodobého lídra bytové výstavby společnosti Ekospol.