07. 04. 2016

České stavebnictví v únoru pokračovalo v propadu, kleslo meziročně o 2,3 procenta

Stavební firmy stále ještě využívají euforie, kterou způsobil loňský růst celého sektoru o 7,1 procenta. Od začátku roku stále intenzivněji pozorujeme stupňující se tlaky na růst cen stavebních prací, firmy se snaží přehodnotit i nasmlouvané kontrakty a zvýšit dodavatelské ceny i o více než deset procent. Projevuje se to i v koncové ceně nových bytů, která od začátku roku u některých projektů raketově vzrostla. Poprvé od krize evidujeme i vyloženě předražené rezidenční projekty. Zájemci o nové bydlení by proto měli být obezřetní a vybírat velmi pečlivě.

Únorová i lednová data ČSÚ však naznačují, že tato pozitivní nálada na trhu nemusí mít dlouhého trvání. Stavební produkce od počátku roku stále klesá, což se s ohledem na snahu urychleně dočerpat co nejvíce peněz z evropských fondů v loňském roce dalo letos čekat. Kromě konce „efektu Bruselských peněz“ totiž visí nad českým stavebnictvím Damoklův meč v podobě stále nedořešených problémů s posuzováním velkých infrastrukturních staveb na životní prostředí. Kvůli tomu mohou stavaři přijít letos o desítky miliard korun, což by negativně dopadlo hlavně na desítky tisíc zaměstnanců stavebních firem.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu