Český developer SEBRE investuje do největšího srbského filmového studia Avala

19.06.2016 05:06 Tisková zpráva:

Společnost SEBRE patří k významným Českým developerům. V Praze aktuálně dokončuje projekty Šporkovský palác a Palác Národní. Teď se rozhodla investovat do největších filmových studií v Srbsku. Filmové studio Avala bylo založené už v roce 1946 jako první studio v poválečné Jugoslávii. V posledních letech se ale potýká s velkými finančními problémy. Celý areál čítá více než 40 tisíc m2, zastaralé nebo nefunkční budovy ovšem musejí projít kompletní modernizací. Tu slibuje právě společnost  SEBRE.  V příštích 3 – 5ti letech tu plánuje proinvestovat částku více než 10 milionů euro. Výstavbu a rekonstrukci budov bude investor realizovat prostřednictvím české stavební společnosti Hinton a.s..

Nákup podílu ve filmovém studiu AVALA Film, potvrzuje důvěru českých investorů v Srbsko, investice SEBRE patří mezi jednu z největších investic za poslední roky.

„Pro Srby jsou filmová studia Avala Film rodinným stříbrem. Investice SEBRE je významná nejen jako silný pozitivní impuls pro srbský filmový průmysl, ale i jednoznačný signál, který posílí důvěru  investorů a přiláká na srbský trh další české firmy,“ říká velvyslankyně České republiky v Bělehradě Ivana Hlavsová.

Český investor SEBRE tak přichází s plánem, jak vrátit filmové studio mezi hlavní centra filmové produkce v Evropě, tedy na místo, kam Avala Film patřil ještě do 90. let minulého století. „Jedinou záchranou AVALA Film je jeho modernizace a přenesení know how z fungujících evropských filmových studií, jako je například filmové studio Barrandov v Praze,“ říká k plánům předseda představenstva SEBRE Jan Fidler a jeho slova potvrzuje i místopředseda představenstva SEBRE Petr Němec: „Produkce nových filmů, stejně jako digitalizace těch starých je směr, kterým se chceme vydat.“

Zárukou dobré strategie je i příchod nového generálního ředitele Vladimíra Kuby, který působil jako CEO  a předseda představenstva v Barrandov Studio. Nový generální ředitel k tomu dodává: „Filmové studio Barrandov v Praze bylo v podobné situaci, jako je AVALA a dnes je zpět na špičce ve filmovém průmyslu. To stejné chceme pro Avala.“