CIZINCŮ V PRAZE PŘIBÝVÁ, JEJICH PODÍL NA PRODEJÍCH NOVÝCH BYTŮ PŘESTO MÍRNĚ KLESÁ

03.02.2016 06:02 Tisková zpráva: EKOSPOL

České hlavní město Praha je pro cizince stále velmi atraktivní. Aktuální ročenka Českého statistického úřadu (ČSÚ) uvádí, že jen v roce 2014 se jejich počet zvýšil o 5328. Na konci předloňského roku ČSÚ na území Prahy evidoval celkem 166 332 cizinců. Z toho je nejvíce Ukrajinců (45 533), následují Slováci (26 281) a Rusové (21 098). Přestože počet zahraničních obyvatel hlavního města neustále roste, jejich podíl na prodaných nových bytech mírně klesá. Dlouhodobý developerský lídr EKOSPOL loni prodal drtivou většinu z 900 bytů Čechům.

Cizinci se na prodejích bytů od naší společnosti podílejí jen několika procenty. Například v loňském roce jsme jim prodali 6,2 procenta z celkového počtu 900 prodaných bytů. O rok dříve jejich podíl činil 6,4 procenta. Nejvíce se loni na prodejích podíleli Rusové a Ukrajinci (zhruba 63 %), za nimi následovali Slováci s 32 procenty. Naše byty kupovali i obyvatelé Vietnamu, Itálie, Izraele, Německa či Francie,“ prohlásil generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL Evžen Korec. Největší zájem mají cizinci o nejprodávanější projekt loňského roku EKOCITY Hostivař, kde jejich podíl dosahuje deseti procent.

Cizinci si byt od EKOSPOLU vybírají většinou k vlastnímu bydlení, případně pro své děti. „Máme ale i několik cizinců, kteří kupují naše byty opakovaně a dále je pronajímají,“ doplňuje Korec.

Drtivou většinu našich klientů však stále tvoří Češi, které ke koupi motivuje hlavně rostoucí tuzemská ekonomika, nízké úrokové sazby u hypoték a z toho plynoucí optimismus ohledně dalšího vývoje. Praha je totiž atraktivní nejen pro cizince, ale i lidi z jiných regionů Čech a Moravy. Hlavní město je láká nejlepší nabídkou pracovních příležitostí a nadprůměrnými platy. Dá se proto očekávat, že trend příchodů nových obyvatel do Prahy bude pokračovat,“ dodává Korec.

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během loňského roku reálně prodal 900 nových bytů, tržní podíl firmy tak činil 13 procent. Během 24 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 51 velkých developerských projektů pro 9000 spokojených zákazníků. Všechny své projekty financuje bez využití bankovních úvěrů. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Jako jediný z velkých developerů má všechny byty vyprodány dlouho před dokončením. Společnost EKOSPOL je podle magazínu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy. EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt.