Členové Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí se letos rozhodli ocenit aktivity DOXu

05.11.2014 09:11 Tisková zpráva:

Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí letos již po třinácté udělila svou Výroční cenu „Award for Excellence“. Na slavnostním galavečeru u příležitosti vyhlášení výsledků 16. ročníku soutěže Best of Realty si skleněnou trofej z rukou prezidentky ARTN Zdenky Klapalové převzal pan Leoš Válka z Centra současného umění, architektury a designu DOX. Výroční cenu ARTN uděluje od roku 2002 za zvláštní přínos a mimořádné zásluhy o rozvoj trhu nemovitostí v České republice.

Svým hlasováním členové ARTN rozhodli o udělení Výroční ceny pro centrum DOX za dlouhodobou a koncepční podporu prezentace české architektury a českých architektů, která poskytuje platformu pro dialog odborné i laické veřejnosti v mezinárodním kontextu. „Rozvoj realitního trhu je úzce spjat s kvalitou české architektury a úrovní dialogu, který mezi tvůrci architektonických projektů, jejich zadavateli a veřejností stále roste na důležitosti. Centrum DOX patří mezi průkopníky této otevřené komunikace a vnímáme, že celou českou společnost v tomto ohledu významně posunul,“ doplňuje Zdenka Klapalová, prezidentka Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, která cenu v podobě skleněné trofeje v sále České národní banky během slavnostního galavečera předala Leoši Válkovi, jednomu ze zakladatelů, dnes řediteli a jednomu z hlavních akcionářů centra. „Myslím, že úspěch DOXu vděčí do značné míry svému nekompromisnímu architektonickému řešení. Ve světě současného umění, architektury a designu má architektura určitě nejmohutnější vliv na každodenní životy nás všech. A to v dobrém i špatném smyslu. Jsem rád, že DOX je příkladem té lepší varianty,“ říká Leoš Válka, letošní držitel ceny ARTN „Award for Excellence“.

Centrum DOX zvítězilo v hlasování členů ARTN v konkurenci dalších 8 nominovaných projektů a osobností. Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí uděluje cenu „Award for Excellence“ již od roku 2002, jejím loňským držitelem se stal Jan Antoš za projekt rodinného Parku Mirakulum v bývalém vojenském areálu ve středočeských Milovicích. V roce 2012 jím byl ing. Jan Světlík ze společnosti Vítkovice Machinery Group za rozvoj ostravských Dolních Vítkovic. O dva roky dříve obdrželo cenu Centrum Paraple, které za podpory společnosti Trigema Building vybudovala přístavbu centra, v níž vedle speciálně upravených pokojů s 11 lůžky vznikla dílna na úpravu a opravy pomůcek, posilovna, samostatná počítačová učebna, konzultační místnost a prostor pro další služby klientům Centra Paraple. Mezi oceněnými osobnostmi je také například architekt Zdeněk Lukeš (2011), nebo Karel Večeře z Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního (2007).

O centru současného umění DOX

Centrum DOX je nezávislá, mezinárodně respektovaná instituce zabývající se prezentací současného umění, architektury a designu, která se nachází v Praze – Holešovicích.  Název DOX je odvozen z řeckých slov doxa (názor, mínění, přesvědčení, renomé) a paradoxon. Odkazuje na ambice současného umění, které nezná formální a obsahové zábrany, a na blízkost holešovických doků a industriální dědictví, se kterým pracuje architektura centra. Jedním z hlavních poslání centra je vytvořit prostředí, jež umožňuje střetávání, rozvíjení a inspiraci rozdílných pohledů. Cílem tedy není „pouze“ prezentace výstav a uměleckých děl, nýbrž vytvoření dynamického fóra pro společenskou interakci. Unikátní projekt centra DOX, který vytvořil architekt Ivan Kroupa (držitel berlínské ceny Forderungspreis Baukunst v roce 2001), se stal symbolem revitalizace pražské čtvrti Holešovice – komplex industriálních budov z konce devatenáctého století, jež původně sloužily ke kovovýrobě, propojil s novými stavbami a vytvořil komplex, který reflektuje jak historii místa, tak jeho novou funkci. Horizontální dispozice budov s rozdílnou výškou interiérů umožňují velkou míru variability prostorů, jež je pro prezentaci současného umění nezbytná.  Za realizací centra DOX a podporou jeho programu stojí Leoš Válka se svými partnery (Václav Dejčmar, Libor Winkler a Karel Janeček). Centrum se pro veřejnost otevřelo 19. října 2008 a do letošního podzimu má na svém kontě více než 120 výstavních projektů, přes 500 doprovodných programů a více než 600 vzdělávacích a rodinných programů. Dnes patří mezi nejprogresivnější umělecké instituce v České republice a u veřejnosti se těší široké oblibě.