ČP: počty škod z víkendového krupobití mohou přinést větší škody než nedávné bleskové povodně

17.08.2010 04:08 Tisková zpráva: Česká pojišťovna

Specifikem poslední kalamity je velké množství škod na osobních automobilech, které klienti pojišťovně hlásí mnohem rychleji než škody po bleskových povodních, jež v prvním srpnovém týdnu zasáhly především severočeský region. U povodňových škod je obvyklé, že je klienti hlásí po delší době než v případě škod na osobních automobilech. Zatím nejdražší evidovanou událostí je poškození vozu BMW řady 7 v hodnotě zhruba 2 milionů korun.

Česká pojišťovna odhaduje, že z posledního víkendu bude řešit až 10 tisíc škod týkajících se automobilů a dalších až 4 tisíce škod na jiném majetku, především na budovách. Celkový objem škod se podle likvidátorů České pojišťovny může vyšplhat až k 600 milionům korun.

Z majetkového pojištění evidujeme stovky nákladných událostí – zničené fasády a zateplení rodinných i bytových domů, totálně rozbité střechy… Na druhou stranu klienti hlásí i takové maličkosti, jako jsou zdeformované truhlíky na květiny nebo potlučené plastové židle z balkónů.

Aktuální odhad celkového počtu škod z povodňových kalamit na začátku srpna činí 12 tisíc případů s celkovým objemem 570 milionů korun. Nejvíce škod napáchaly bleskové povodně v okresech Liberec, Česká Lípa, Děčín a Chrudim.

Rady, jak postupovat v případě hlášení škod z povodní či krupobití, nebo jiných živlů, jsou k dispozici na internetové stránce www.ceskapojistovna.cz