26. 01. 2009

Subjekty:
ČSOB Pojišťovna

ČSOB Pojišťovna vloni odhalila pojistné podvody za více než čtyřicet milionů korun

„V hitparádě pokusů o pojistný podvod stále vedou fingované dopravní nehody nebo fingovaná odcizení vozidel. Kromě povinného ručení a havarijního pojištění se ale s podvody často setkáváme také například u podnikatelských pojištění nebo u pojištění domácností,“ řekl Zdeněk Horáček, vedoucí oddělení forenzního auditu ČSOB Pojišťovny, které se na odhalování pojistných podvodů zaměřuje.

Jen za rok 2008 provedli vyšetřovatelé ČSOB Pojišťovny 274 šetření, u nichž bylo podezření z podvodu nebo zpronevěry s celkovou možnou škodu 60 milionů korun. Na základě těchto šetření ČSOB Pojišťovna odmítla vyplatit 40 milionů korun. Oproti loňskému roku se tak celková uchráněná hodnota (z podvodných nevyplacených pojistných události) zvýšila o 48 % (za rok 2007 nebylo kvůli pojistnému podvodu vyplaceno 27 milionů korun).

Pokusů o pojistný podvod každým rokem přibývá. Zároveň s narůstajícími pokusy však i pojišťovny zdokonalují metody pro jejich detekci. „Ani to však mnoho lidí neodradí od toho, aby se s vidinou snadného výdělku nepokoušeli pojišťovnu podvést, a to i přesto, že pojistný podvod je trestný čin, za nějž hrozí až dvanáct let vězení,“ uvedl Zdeněk Horáček.

V odhalování pojistných podvodů pomáhá vyšetřovatelům i speciální počítačový systém pro detekci pojistných podvodů, založený na automatickém zpracování dat o pojistných smlouvách a pojistných událostech. Ten ČSOB Pojišťovna začala používat už v roce 2006 jako jedna z prvních pojišťoven v ČR.

Příklady pojistných podvodů zjištěných v roce 2008

PŘÍKLAD 1

Vyšetřovatele ČSOB Pojišťovny zaujala údajná nehoda klienta, který při sekání trávy přišel o dva prsty na ruce. Nešťastná událost se údajně stala při odstraňování spadlé suché větve pod sekačku. V momentě, kdy se ji poškozený snažil vytáhnout, prsty se dostaly pod zapnutou sekačku. Při následném dalším šetření se ukázalo, že klient si uzavřel životní pojištění na vysoké částky u tří různých pojišťoven krátkou dobu před nehodou. Dalším podezřelým ukazatelem bylo i to, že se stala v podvečerních hodinách, tedy v době, kdy již bylo šero. Navíc večer před údajným sekáním trávy padal sníh. Během dalšího šetření podezřelých okolností klient přiznal, že si prsty usekl sekerkou sám a zpětně uzavřel pojistnou smlouvu za účelem získání pojistného plnění od všech tří pojišťoven.

PŘÍKLAD 2

Majitel penzionu nahlásil ČSOB Pojišťovně vloupání, při němž se mu z penzionu mělo ztratit zařízení za více než milion korun. Při vyšetřování, které probíhalo ve spolupráci s Policí ČR, se ale ukázalo, že vloupání bylo fingované. Majitel zařízení sám odvezl, rozprodal a následně nahlásil vloupání. Kvůli podezření ze spáchání trestného činu bylo zahájeno trestní stíhání pojištěného.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu