Developeři v Praze do listopadu znovu prodali více bytů, než za celý loňský rok

10.12.2013 08:12 Tisková zpráva: EKOSPOL

Za zatím stále probíhající čtvrtý kvartál letošního roku našlo v pražských developerských projektech nové majitele již 1067 nových bytů. To představuje průměr přes 500 bytů měsíčně.

ekospol-developeri-praha-2013

„I když bývá prosinec tradičně slabším měsícem, je velmi pravděpodobné, že původně predikovanou hranici 4800 prodaných bytů letos pražští developeři překročí. A to je velmi dobrá zpráva – trh vzroste nejméně o pětinu, ale především – vzroste již čtvrtým rokem v řadě,“ pochvaluje si Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.s.

Tři důvody růstu

Podle Korce má příznivý vývoj pražského developerského trhu tři hlavní a dlouhodobě stabilní důvody.  Za relativně vysokým meziročním nárůstem prodejů nových bytů stojí souhra nízkých úroků z hypoték, neustále doplňované nabídky bytů za ceny do cca 45 tisíc korun za metr čtvereční vč. DPH, kde se realizuje většina skutečné poptávky a také pokračující trend nákupu bytů jako investice a formy zajištění na stáří. Na rozdíl od zbytku republiky vykazuje rezidenční trh v Praze všechny aspekty zdravého a racionálně fungujícího trhu, který se dokázal vyrovnat s novou cenovou realitou poměrně rychle a úspěšně,“ uzavírá Korec.