04. 10. 2010

Subjekty:
EKOSPOL

Developeři v Praze již letos prodali více bytů, než za celý loňský rok

Zatímco za celý loňský rok prodali pražští developeři „jen“ 1941 bytů, od 1. ledna do 30. září 2010 již našlo své majitele celkem 1954 nových bytů. Kritická hranice prodejů roku 2009, indikující skutečné oživení realitního trhu, tak byla překonána s více než tříměsíčním předstihem. Podle odhadu Evžena Korce, generálního ředitele EKOSPOL a.s., je velmi pravděpodobné, že se prodeje za celý rok 2010 budou pohybovat v intervalu 2500–2800 bytů. „Očekávám, že oproti loňskému roku budou prodeje v tom letošním o zhruba 30-40 % lepší. Lidé pochopili, že nejlepší doba na koupi bytu je právě letos, maximálně ještě v prvním pololetí příštího roku. Příští rok by podle našich odhadů měly být výsledky ještě lepší a velmi pravděpodobně překročit hranici 3000 bytů.

Z analýzy společnosti EKOSPOL a.s. také vyplývá, že ve třetím čtvrtletí došlo k mírnému zpomalení prodejů. Zatímco v prvním čtvrtletí prodali pražští developeři celkem 666 nových bytů a ve druhém dokonce 768, ve třetím bylo prodáno „pouze“ 520 nových bytů. „Jedná se o tradiční sezónní výkyv. Třetí čtvrtletí roku totiž zahrnuje celé období letních prázdnin a dovolených, kdy je poptávka po bytech – stejně jako po jakýchkoli jiných produktech – vždy slabší,“ zdůvodňuje Evžen Korec.

Prodávají se hlavně malé byty za férovou cenu

REKLAMA

Podle Evžena Korce jdou výborně na odbyt především malé byty v dobré dopravní dostupnosti centra města a v cenové relaci 45 – 50 000 Kč/m2. To je podle Korce férová cena, kterou jsou kupující ochotni akceptovat. Naopak byty v širším centru města, jejichž cena i po tzv. „slevách“ stále vysoce převyšuje hranici 65 000 Kč/m2, stále nikdo nekupuje.

Tvrzení Evžena Korce dokládají prodejní výsledky EKOSPOL a.s. „EKOSPOL má jako jediný z velkých developerů všechny byty v dokončených projektech vyprodané a u všech projektů ve výstavbě či ve fázi přípravy registrujeme předprodanost přesahující 50 %,“ pochvaluje si Korec.

Developerská společnost EKOSPOL prodala od 1.1.2010 do 30.9.2010 celkem 295 nových bytů. To představuje tržní podíl 15,1 % na všech bytech prodaných v Praze za toto období. Tímto výsledkem EKOSPOL potvrzuje své výsadní postavení na pražském trhu – rozdíly mezi třemi největšími pražskými developery, kteří dohromady kontrolují přes 50 % trhu, se totiž pohybují v řádu jednotek procent a žádný nemá na trhu výrazně vyšší podíl.

REKLAMA

DPH poptávku zvedne, ale až napřesrok

Výhled pro rok 2011 je pro kapitálově silné developery, jakým je právě EKOSPOL, optimistický. Objeví se totiž několik faktorů, které potáhnou poptávku po nových bytech nahoru. Prvním je plánované sjednocení sazeb DPH od 1.1.2012. „Když se zvedala dolní sazba DPH z 9 na 10 % v roce 2008, mohli jsme si dovolit toto zvýšení pokrýt z vlastního zisku a byty nezdražovat. Za současné tržní situace, kdy jsou marže sraženy na minimum, však v Česku neexistuje developer, který by takto výrazné zvýšení DPH mohl pokrýt z vlastního zisku a ceny bytů nezvýšit. Obava ze zvyšování cen bytů tak způsobí zvýšenou poptávku,“ předpokládá Evžen Korec.

Druhým významným faktorem je deregulace nájemného, která se v Praze naplno projeví právě v roce 2012. „Řada lidí, kteří byli dosud zvyklí platit za bydlení pár tisíc měsíčně, si dobře rozmyslí, zdali se jim vyplatí platit za starší byt v širším centru města tržní nájemné deset a více tisíc, nebo splácet hypotéku a investovat do vlastního,“ uzavírá Evžen Korec.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu