03. 10. 2011

Subjekty:
EKOSPOL

Developeři v Praze prodali za tři čtvrtletí letošního roku téměř stejně bytů, jako za celý loňský rok

Výsledky nejnovější analýzy EKOSPOL a.s. potvrzují to, co již několik měsíců tvrdí hlavní hráči na pražském bytovém trhu – poptávka po nových bytech v Praze stabilně a dlouhodobě posiluje. Za celý loňský rok se prodalo celkem 2691 nových bytů, za tři čtvrtletí letošního roku již 2492. „Již nyní je jisté, že výsledek loňského roku bude letos určitě překonán. Vše navíc nasvědčuje tomu, že náš odhad 3 – 3,5 tisíce prodaných bytů v roce 2011, který jsme jako první prezentovali v závěru loňského roku, se velmi pravděpodobně naplní,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.s.

Ve třetím čtvrtletí byly rekordní prodeje za poslední 2 roky, hlavní nápor poptávky ale ještě přijde

REKLAMA

Korec zároveň dlouhodobě upozorňuje, že v souvislosti se zvýšením dolní sazby DPH, která od příštího roku způsobí skokové zdražení nových bytů, lze největší nápor zájmu o nové byty očekávat především na podzim a v zimě letošního roku. „Podíváme-li se na vývoj prodejů po čtvrtletích, tak vidíme skokový nárůst prodejů ve třetím kvartálu letošního roku. Od července do září se v Praze prodalo celkem 988 nových bytů, to je o 200 bytů více, než v jakémkoli jiném čtvrtletí od poloviny roku 2008. Očekáváme, že prodeje za čtvrtý kvartál budou ještě vyšší a téměř jistě překročí hranici 1000 bytů,“ předpovídá Evžen Korec.

Aktuálně se v Praze nabízí přes 7000 nových bytů, většina z nich se staví

REKLAMA

Celková nabídka nových bytů v projektech s 50 a více byty v Praze činila k 30.09.2011 celkem 7081 bytů. Na developerech je přitom vidět snaha stavět či dokončit co nejvíce bytů ještě před koncem roku, aby bylo možné jejich částečné nebo plné profinancování ještě se starou sazbou DPH.

Z celkového počtu 7081 volných bytů na prodej je celkem 2003 bytů již dokončených, 3654 bytů se právě staví a jen 1424 bytů je v projektech před zahájením výstavby.

REKLAMA

Komentář společnosti EKOSPOL a.s. k „přesycení“ českého realitního trhu nejrůznějšími průzkumy a statistikami

V souvislosti s rostoucím počtem nejrůznějších subjektů na českém realitním trhu (realitními kancelářemi počínaje a developery konče), kteří v posledních měsících houfně vydávají vlastní statistiky, odhady a analýzy trhu, si společnost EKOSPOL a.s. dovoluje na toto „informační přesycení“ stručně zareagovat.

Statistiky, analýzy a pravidelný monitoring rezidenčního trhu společnosti EKOSPOL a.s. je nejdéle realizovaným kontinuálním průzkumem na českém realitním trhu. Společnost EKOSPOL a.s. monitoruje všechny bytové projekty s 50 a více byty v k.ú. Hl. m. Prahy nepřetržitě od roku 2007. Od roku 2009 pak na pravidelné čtvrtletní bázi zveřejňuje výstupy pro média a odbornou veřejnost. V tomto ohledu je EKOSPOL a.s. průkopníkem a inovátorem, jehož výstupy, predikce a závěry ostatní subjekty na trhu více či méně následují, případně kopírují.

Podle EKOSPOL a.s. by zřízení centrální nezávislé databáze rezidenčních projektů, o níž se nyní hojně diskutuje, bylo optimální, pokud by se podařilo vyřešit dva základní problémy této koncepce: 1) Z čeho by byl chod takové databáze a zejména práce jejích analytiků financován? a 2) Kdo a jakým způsobem by ověřoval data, která by do společné databáze vkládali sami developeři?Již nyní se můžeme při vyjádření některých subjektů na trhu přesvědčit, že papír snese vše…

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu