19. 08. 2015

dTest: Je pravý čas na změnu dodavatele plynu. Co si ohlídat?

Chcete-li platit méně, přejděte k levnějšímu dodavateli. „Naše srovnání ukazuje, že rozdíly jsou větší než u elektřiny, protože významnější část ceny tvoří neregulovaná tržní složka. Snažte se ale vybrat smlouvu na dobu neurčitou nebo jen s krátkou vázací dobou. Pokud by došlo k celkovému poklesu cen a vy byste měli dlouhý úvazek, další změně by bránila tučná pokuta za předčasnou výpověď smlouvy,“ doporučuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Přechod k novému dodavateli není nic složitého. Stačí si vybrat konkrétní nabídku, oslovit dodavatele, prostudovat bedlivě smluvní dokumentaci a v případě spokojenosti mu poskytnout plnou moc. Na základě té za vás vyřídí většinu formalit s bývalým dodavatelem a vy de facto doma nic nepoznáte – kromě nových hlaviček na fakturách. Rozhodně se nemusíte obávat nějakých výpadků v dodávkách spojených s přechodem.

Důležitá je výpovědní lhůta u původního dodavatele. Smlouvy na dobu neurčitou mívají výpovědní lhůtu tři měsíce. To je tak akorát na vyřízení všech záležitostí spojených s přechodem. Jde-li o smlouvu na dobu určitou, je situace horší. Nechcete-li platit sankce za předčasné ukončení smlouvy, musíte vydržet až do konce stanoveného období.

Vyplatí se fixovat cenu plynu? „Jistě se o tom vyplatí uvažovat víc než u elektřiny. Ceny plynu zdaleka neklesaly tak pravidelně a ve střednědobém horizontu může dojít i k jejich zvýšení. Jestliže plynem vytápíte a platby za něj tvoří výraznou část rozpočtu, fixace vás může ochránit,“ říká Lukáš Zelený. Pozor ale na to, že fixovaná cena se obvykle váže ke smlouvám na dobu určitou.

Dodavatelé často nabízejí různé specifické slevy a bonusy, vyplatí se proto porovnat i doplňkové nabídky. Potřebujete například nový kotel? Některé společnosti spolupracují s dalšími firmami a poskytnou vám slevu na instalaci, zajistí bezplatnou revizi nebo rovnou dají nový kotel. Samozřejmě ne úplně zadarmo – budou za to chtít třeba delší smlouvu a patřičné odběry. Podmínky si bedlivě prostudujte. Drobnou slevu často získáte, jestliže odebíráte plyn i elektřinu od jednoho dodavatele. Slevy se mohou dále týkat důchodců, invalidů, nebo třeba zaměstnanců firem, které mají stejného dodavatele. Nicméně ne vždy se taková sleva vyplatí a mnohdy najdete nabídku, která je levnější už v základu, aniž by se na ni vztahovaly zmíněné bonifikace.

REKLAMA

„Dodavatele kontaktujte přímo. Často vám udělá individuální nabídku, kterou v ceníku nenajdete. S trochou nadsázky platí, že dodáte-li svou současnou fakturu, většina dodavatelů se bude snažit nabídnout lepší cenu a zlákat vás k přechodu. Pohlídejte si však doplňující podmínky, například délku trvání smlouvy na dobu určitou,“ uvádí Zelený.

Výsledky srovnání cen dodavatelů plynu v konkrétním modelovém případě najdete na www.dtest.cz/ceny-plynu.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu