Fincentrum zvýšilo v roce 2013 obrat o 13 % na 1,375 miliardy Kč

20.02.2014 10:02 Tisková zpráva:

Fincentrum dokázalo v roce 2013 na stagnujícím trhu růst dvouciferným tempem. Konsolidovaný obrat v České republice a na Slovensku překonal 1,375 miliardy Kč, což představuje meziroční růst o 13 %, i když všichni významní konkurenti meziročně poklesli. Výborné výsledky přibližují firmu ke stanovenému cíli stát se na obou trzích do roku 2017 největší firmou v oboru finančního poradenství.

„V České republice za sebou mají finanční poradci složitý rok. Nezdařená penzijní reforma, ale i rostoucí nároky na kvalitu poradenství se podepsaly na výkonnosti řady tradičních firem v oboru. Největší konkurenti propadli meziročně o –20 až –30%. Díky dlouholetému tlaku na kvalitu poradenství a propracovaný systém vzdělání obstáli poradci Fincentra i v tomto náročném období a jako jediní meziročně rostou,“ uvedl Petr Stuchlík, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Fincentrum.

Fincentrum ukončilo úspěšně první rok fungování s novými akcionáři, investičními fondy ARX Equity Partners a Capital Dynamics. Rok 2013 byl také prvním rokem fungování akciového programu pro poradce a ředitele Fincentra. Nejlepších 68 z nich má proto nárok získat akcie lucemburské skupiny Fincentrum v hodnotě přibližně 100 milionů korun.

Klíčové ukazatele v České republice:

• Fincentrum zprostředkovalo každou 14. hypotéku v ČR. Poradci Fincentra zprostředkovali téměř 8 tisíc hypoték v objemu 10,3 miliardy Kč (meziročně +23 %).
  • Stále významnější roli ve finančním poradenství hrají investice, které mimo jiné nahrazují produkty nabízené v rámci reformovaného penzijního systému. Počet zprostředkovaných smluv v oblasti investic vzrostl v roce 2013 o čtvrtinu na více než 22 tisíc. Nasmlouvaná roční výše investic překročila hranici jedné miliardy korun (meziročně +52 %).
  • Fincentrum je jedinou velkou společností, která dokázala na stagnujícím trhu finančního poradenství růst (přibližně o 6%) a zvýšit tak svůj tržní podíl.

Klíčové ukazatele na Slovensku:

• Fincentrum je absolutně největším zprostředkovatelem hypoték na Slovensku, když zprostředkovalo každou 10. hypotéku. Poradci zajistili svým klientům více než 7.300 hypoték v objemu 417 mil. EUR (meziročně +77 %).
  • Počet zprostředkovaných smluv v oblasti investic vzrostl v roce 2013 o 35,8 %. Nasmlouvaná roční výše investic dosáhla objemu 24 mil. EUR (meziročně +11,7 %).
  • Fincentrum dokázalo během několika málo let smazat historický náskok tradičních konkurentů na trhu. Díky meziročnímu zvýšení obratu o třetinu na 14 mil. EUR sahá na pozici druhého největšího zprostředkovatele.

Uvedené výsledky projdou jako v předchozích letech auditem renomované auditorské společnosti PricewaterhouseCoopers Česká republika.