FINEP: Typickému kupujícímu nového bytu je nad třicet let a byt chce vlastnit sám

20.06.2011 11:06 Tisková zpráva:

„Dříve hrála nejdůležitější roli finanční částka, kterou byli klienti ochotni investovat do nového bydlení. Dnes už se trh s byty více rozčlenil. Novým z ajímavým zjištěním je, že byt si až z 65 procent pořizují jednotlivci. Pouze u třetiny klientů se setkáváme se spoluvlastnictvím nemovitosti,“ říká Michal Kocián, předseda představenstva FINEP HOLDING, SE.

O koupi nového bytu v Praze mají největší zájem obyvatelé Prahy, dále pak Středočeského, Královéhradeckého a Moravskoslezského kraje. K tomuto kroku je nejčastěji vede společné soužití s partnerem či partnerkou, narození dítěte, zakončení studií a tedy následný pravidelný měsíční příjem nebo potřeba většího komfortu.

Kromě lokality v Praze a jejím okolí hrají u klasického kupujícího nového bytu roli i další požadavky. Ideální velikost bytu je 3 + 1 (kk) s obývací místností na jih a možností přizpůsobit si byt přesně podle svých představ. Podstatná je možnost vlastního garážového stání v objektu.