18. 08. 2014

Subjekty:
Gepard Finance

Historie se opakovat nebude. Sazby hypoték porostou

Pohled do historie

Dlouhodobý trend posledních 5 let u sazeb hypoték byl převážně klesající. V úvodu jednotlivých let, kdy je poptávka po řešení bytových potřeb velká, sazby převážně rostly. Letní měsíce pak v tomto ohledu víceméně stagnovaly nebo vykázaly mírný pokles. V podzimním období posledních let pak následoval strmější sešup, který se zastavil vždy na přelomu. Rok 2013 však dovolil sazbám růst jen v prvních dvou měsících, načež následoval další pokles až pod senzační a rekordní hranici 3 %. Vývoj se záhy otočil a na podzim začaly sazby růst. Zdálo se, že úrokové sazby hypoték se již odrazily ode dna a nejlepší období pro sjednání hypotéky se stává historií. Rok 2014 nicméně zopakoval loňský trend v ještě výraznějším podání. Sazby od začátku roku klesají, díky čemuž nakonec v červnu dosáhly naprostého rekordu.

Nejnižší sazba v historii

Průměrná úroková sazba klesla letos v červnu dle ukazatele Fincentrum Hypoindex až k rekordní průměrné hodnotě 2,76 %. Díky tomu můžou lidé získat hypotéku s nevídaně nízkým úrokem. „Protože disponujeme silnou pozicí na trhu, dokážeme v současné době nízkých úrokových sazeb našim klientům zprostředkovat hypotéku velmi levně. Jak vyplývá z naší hypoteční kalkulačky, aktuálně lze dosáhnout na sazby začínající na neuvěřitelných 1,99 %,“ uvádí Jan Kruntorád, předseda představenstva společnosti Gepard Finance.

Můžeme na podzim očekávat další pokles?

REKLAMA

„Domnívám se, že aktuální nízké úrokové sazby vydrží do konce léta. Na podzim můžeme očekávat velmi mírný růst podobný tomu loňskému a začátkem roku se trend definitivně otočí,“ odhaduje vývoj sazeb v nejbližším období Jan Kruntorád. „V jarních měsících totiž všeobecně roste poptávka po řešení bytových potřeb, což vyvolá růst sazeb. Sazby navíc již nemají kam klesat,“ doplňuje Jan Kruntorád.

Není na co čekat

Člověk, který potřebuje hypotéku během dalšího půl roku až roku řešit, proto nemá důvod vyčkávat v naději, že sazby ještě poklesnou. Hypoteční kalkulačka Gepard Finance mu pomůže zorientovat se v jednotlivých nabídkách bank. Po této základní orientaci by se měl obrátit na zkušeného makléře, který je schopen mu podmínky ještě zlepšit dle jeho individuálních potřeb.  Zájemce o bydlení tak ještě může využít aktuální situace na trhu hypoték a na trhu nemovitostí, neboť i nemovitosti se již odrazily ode dna a začínají zdražovat.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu