Hospodářské výsledky Raiffeisen stavební spořitelny za rok 2011

29.02.2012 01:02 Tisková zpráva: Raiffeisen stavební spořitelna

Výsledky hospodaření Raiffeisen stavební spořitelny

V roce 2011 hospodařila Raiffeisen stavební spořitelna s čistým ziskem 703 milionů korun. Bilanční suma dosáhla k 31. 12. 2011 hodnoty 81,5 miliardy korun.

Za uplynulé hodnotící období poskytla RSTS 13 177 překlenovacích a řádných úvěrů o celkovém objemu 6,5 miliardy korun a bylo uzavřeno 116 tisíc nových smluv včetně navýšení cílové částky v objemu 29,2 miliardy korun. „Ačkoli je toto číslo oproti roku 2010 o 8,2 % nižší, ve srovnání s vývojem trhu, který poklesl o 24,4 %, se jedná o uspokojivý výsledek,“ uvádí Jan Jeníček, generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny.

Také v roce 2011 vykázala Raiffeisen stavební spořitelna oproti konkurenčním stavebním spořitelnám zatím nízkou proúvěrovanost. „Je to díky spojení s HYPO stavební spořitelnou, které proběhlo v roce 2007. Ta měla tehdy velice nízkou proúvěrovanost a my jsme tím získali velký objem likvidity pro úvěrovou expanzi. Na konci roku 2011 činil poměr úvěrů a vkladů 53,5 %. Máme tedy dostatečné zdroje na to, abychom mohli vyjít vstříc všem zájemcům o úvěr,“ vysvětluje Jan Jeníček.

V roce 2011 uspěla RSTS v soutěži Zlatá koruna. Produkt NÍZKÁ HYPOSPLÁTKA získal v hlasování o Cenu veřejnosti třetí místo. Veřejnost mohla vybírat celkem ze 717 produktů.

Trh stavebního spoření obecně

Diskuze o produktu stavebního spoření, státní podpoře a dalších plánovaných změnách vedly k tomu, že se veřejnost v roce 2011 stavěla k uzavírání stavebního spoření zdrženlivě. Celkově bylo sjednáno pouze 685 451 nových smluv včetně navýšení cílové částky oproti 906 143 v roce 2010. Nových klientů na trhu tedy výrazně ubylo. Naopak vzrostl počet stávajících klientů, kteří si podle svých eventuálních budoucích potřeb navýšili cílovou částku na smlouvě a pokračují ve stavebním spoření.

„Pro další pozitivní vývoj je nutný stabilní legislativní rámec. Lidé nadále považují stavební spoření za jeden z nejbezpečnějších nástrojů pro výhodné a dlouhodobé spoření,“ dodává Jan Jeníček. Smlouvu o stavebním spoření či úvěr z něj dnes využívá téměř pět milionů obyvatel České republiky.