Hypotéky mladým se letos ocitly mimo možný interval podpory

14.01.2011 12:01 Tisková zpráva: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Podpora hypoték je poskytována k úvěrům mladým na nákup bytů tak, že po dobu fixace úrokové sazby (nejdéle však na dobu 5ti let) je poskytována podpora ve výši jednoho procentního bodu v případě, že průměrná sazba podporovaných hypoték za rok předcházející fixaci je v intervalu 5 až 6 %, dvou procent v případě intervalu 6 až 7 % atd.

Rozhodné období pro výpočet průměrné úrokové sazby je vždy předešlý rok. V roce 2010 však klesly průměrné úrokové sazby podpořených úvěrů pod 5% a v takovém případě se příspěvek pro nově čerpané úvěry neposkytuje. Snížení podpory na nulovou hodnotu bude dále provedeno rovněž u stávajících příjemců podpory, u kterých po 31. lednu dojde ke změně běžné úrokové sazby banky.

Většina bank při uzavření hypoteční smlouvy nechává současně s podpisem smlouvy podepsat klientem do 36 let věku také žádost o tento příspěvek. MMR takový postup, tedy podpis žádosti při uzavření úvěrové hypoteční smlouvy, doporučuje i pro současné období. V případě změny úroků v budoucnosti a současné změny fixace tak klientovi státní podpora naskočí automaticky. Ovšem bez podané žádosti to zpětně možné není.

V letošním roce rozpočtuje MMR na výplatu pokračujících podpor hypoték 13,5 mil Kč.