Hypotéky slaví 20 let na českém trhu

15.10.2015 12:10 Tisková zpráva:

Hypotéky fyzickým osobám slaví v Česku v těchto dnech 20 let své existence. V září 1995 získala první banka licenci k vydávání hypotečních zástavních listů. Přibližně v průběhu října tak došlo k čerpání první plnohodnotné hypotéky občanem České republiky.

Za 20 let poskytly banky v České republice fyzickým osobám na bytové potřeby 900 tisíc hypoték v objemu více než 1,4 bilionu korun. Díky hypotékám tak bylo postaveno nebo zrekonstruováno za 20 let v Česku více než 750 tisíc nemovitostí.

Aktuálně poskytuje v České republice hypoteční úvěry občanů 18 bank. Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex se v současnosti v Česku úročí hypotéky v průměru sazbou 2,11 % p.a. Ve srovnání s rokem 1995 představuje aktuální průměrná sazba 2,11 % „snový úrok“ – první hypotéky v ČR byly průměrně úročeny sazbou nad 13 % p.a. Oproti počátečním létům je již hypotéka považována za zcela běžný produkt. Zatímco v prvních pěti letech bylo v Česku poskytnuto občanům zhruba 30 tisíc hypoték, za posledních pět let to bylo již více než 400 tisíc.

Obrovský posun zaznamenal vývoj samotného produktu. Zatímco v začátcích nebylo možné získat hypotéku na více než 70 % hodnoty nemovitosti, postupem času začaly banky půjčovat bonitním klientům i 100 % hodnoty. Přidaly flexibilitu ve splácení, zrychlily proces žádosti o hypotéku a začaly klientům nabízet řadu služeb na míru.

„Zatímco v roce 1995 trvalo vyřízení hypotéky od prvního jednání v bance až po čerpání úvěru přinejlepším týdny, někdy i měsíce, dnes dokážeme v ideálním případě vyřídit pro klienta hypotéku za pár dní. Celý proces je nesrovnatelně jednodušší a rychlejší než v začátcích hypotečního trhu,“ říká Zbyněk Prim, finanční poradce Fincentra. „Dlouhodobě také sledujeme přechod hypotečních úvěrů do světa online – například online odhady nemovitostí jsou dnes standardem, stále častěji se také předávají elektronicky podklady k hypotéce,“ dodává Prim.

Česká republika zažívá v posledních letech hypoteční boom tažený rekordně nízkými úrokovými sazbami. „Jen v prvním pololetí letošního roku poskytly tuzemské banky klientům z řad občanů takřka 50 tisíc hypoték v objemu 88 miliard korun. Za celý rok 2015 by tak banky mohly rozpůjčovat přes 180 miliard korun,“ uzavírá Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Typická hypotéka

v roce 1995