Jak koupit nemovitost v dražbě?

29.10.2015 03:10 Tisková zpráva:

Stále více lidí se zajímá o dražby, ale mnohdy jen neví, kde začít a jak zhruba celý proces funguje. Takže pokud někdo uvažuje o koupi nemovitosti v dražbě, máme do začátku několik užitečných informací. (Tisková zpráva EURODRAŽBY.CZ )

V dražbě obvykle koupíte nemovitost levněji, než se běžně pohybují ceny realit v nabídkách. Ale i pro prodávajícího je to výhodné, protože je to velmi rychlé a efektivní a cena reflektuje skutečnou situaci na trhu, nikoli mnohdy přemrštěné představy prodávajících. Dříve bylo nutné kontrolovat různá tištěná média a dražební katalogy, dnes už lze vše najít v elektronické podobě na webových stránkách nebo se lze přihlásit k odběru různých newsletterů velkých dražebních společností, jako jsou například Eurodražby.cz.

Jak se zúčastnit

Pokud najdete vhodnou nemovitost, o kterou máte zájem, poznamenejte si podrobnosti, jako jsou cena, datum a čas dražby a datum možné prohlídky.

„Dříve byly běžné fyzické dražby, dnes se již v drtivé většině jedná elektronické dražby. Jaký je mezi nimi rozdíl? V podstatě žádný, jen u elektronické podoby ušetříte čas a náklady za cestování, je to komfortnější a bezpečnější cesta,“ říká Radim Hasman, předseda představenstva společnosti Eurodražby.cz, prvního dražebníka elektronických dražeb v České republice a lídra v oblasti nedobrovolných dražeb.

Do dražby byste nikdy neměli jen tak vstoupit a začít přihazovat. Je potřeba udělat i nezbytnou přípravu. První věc, kterou doporučujeme, je navštívit přímo webovou stránku dražebníka, kde jsou všechny potřebné informace. Pokud vás nemovitost zajímá, navštivte ji v termínech prohlídek a zkontrolujte osobně. Dobrá prohlídka je užitečný základ.

Typy nemovitostí

„V dražbách lze koupit prakticky jakoukoli nemovitost, od garáží a přístřešků přes byty a chaty až po rodinné domy a komerční nemovitosti, takže nemovitosti za desítky tisíc i miliony,“ dodává Radim Hasman, předseda představenstva společnosti Eurodražby.cz, která na českém trhu působí již 18 let.

Každopádně budete mít lepší šanci najít dohodu v dražbě než v případě prodeje přes realitku. Není tam totiž žádný realitní agent, který by tlačit cenu nahoru a bez vašeho vědomí jednal s dalšími zájemci a uměle tak zvyšoval cenu.

Financování

Před dražbou budete muset složit předem stanovenou zálohu jako důkaz, že účast v dražbě myslíte vážně. Ujistěte se proto, že peníze budete mít k dispozici. S účastí v dražbě i s financováním nemovitosti dnes pomůže a vyjde vstříc většina bank, které nabízí nejrůznější předschválené úvěry. Celý proces dražby trvá jen dva, tři měsíce, což je nesrovnatelné například s prodejem přes realitní kanceláře. Takže mít k dispozici potřebné finance, je zásadní věc. V případě elektronické dražby je pak potřeba se také včas zaregistrovat do dražebního systému.

Bojíte se malých písmenek a dodatečných dluhů? Narozdíl od prodeje přes realitní kanceláře se nemusíte bát, protože vás nečeká žádné překvapení. Dům kupujete, jak je, jakékoli další následné závazky po ukončení dražby zanikají.

Přihazování

Jednou z nevýhod tradičních dražeb v dražební síni je, že se musíte zúčastnit osobně. Ujistěte se proto, že na místo dorazíte v dostatečném předstihu. I kvůli úspoře času jsou tak stále oblíbenější elektronické dražby, kde vše řešíte z pohodlí svého domova.

Když někdo „přebije“ vaši částku, budete mít vždy možnost svou nabídku zvýšit. I pokud se jedná o příhoz na poslední chvíli těsně před koncem dražby. V takovém případě totiž účastníci dostanou další čas na přehodnocení svých nabídek.

Před vstupem do dražby si stanovte rozpočet a držte se ho. Mějte jasnou a chladnou hlavu. Nenechte se strhnout emocemi, je důležité mít vše dobře promyšlené, co se vám vyplatí a na co máte peníze. Předem si stanovte nějakou hranici, ale mějte na paměti, že cena stanovená odhadcem je jen odhadem a že až vlastní trh určuje reálnou hodnotu nemovitosti.

Pokud dražbu vyhrajete, stáváte se novým majitelem nemovitosti. Účast v dražbě je tedy velmi jednoduchá, rychlá a pro všechny strany výhodná.