13. 05. 2009

Z třiceti tisíc bytů, které mají vyrůst v Praze, se staví zatím pouze polovina

V Praze je v současné době k prodeji více než 6000 volných nových bytů. Z těchto 6000 je  již cca polovina ve výstavbě a druhá polovina se ještě stavět nezačala.  Vyplývá to z analýzy developerské společnosti Ekospol.

V tomto roce má být dostavěno celkem 7800 bytů, z nichž stále volných je přes 2000. V příštím roce má být dokončeno 2500 bytů, z nichž polovina je stále neprodána. Nejprogresivnějšími lokalitami z hlediska bytové výstavby dlouhodobě zůstávají městské části Praha 4, 9 a 5. V Praze 4 je momentálně volných více než 1500 bytů, z čehož většina je v Modřanech. V Praze 9 si zájemci o byt mohou vybírat také z 1500 nových bytů, z toho jich je nejvíce na výběr ve Vysočanech (313 bytů) a Letňanech (299 bytů). Zároveň developeři v městské části Praha 9 plánují výstavbu dalších 4000 bytů. V Praze 5 je aktuálně volných 1100 bytů, z toho nejvíce ve Stodůlkách (559) a na Zličíně (386) a výstavba dalších 2000 bytů je plánována.

V době současné ekonomické krize je pravděpodobné, že velká část z 13000 plánovaných bytů se v nejbližších letech stavět nebude. Šéf Ekospolu Evžen Korec k tomu říká: „Odhaduji, že až polovina těchto plánovaných projektů zůstane pouze na papíře, což nutně povede k nedostatku nových bytů na trhu a tím  k růstu jejich cen.“

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu