14. 06. 2016

Kvůli dovolené se Češi zadluží i na několik let. Půjčují si od příbuzných a neplatí faktury

Letos chce na dovolenou vyrazit 73 procent Čechů. Téměř 1,8 milionu ekonomicky aktivních Čechů na ni šetří. Jde o nejčastější důvod, kvůli kterému si lidé dávají peníze stranou. Zároveň jsou dovolené jedním z nejčastějších důvodů, proč si lidé půjčují. V období dovolených jsou lidé pod větším tlakem na nutnost získávání financí. Zároveň se snižuje jejich schopnost vyhodnotit rizikovost půjčky a neuváženě podepisují nevýhodné smlouvy. Na dovolenou si půjčují lidé napříč věkovým spektrem, jedná se většinou o lidi finančně méně gramotné. Půjčky na dovolenou jsou jedním z příkladů zahájení řetězce tvorby dluhů, který končí v oddlužení. Půjčené peníze pak lidé splácejí řadu let,“ upozornil Tomáš Medřický, autor projektu Epohledávky.cz.

První kroky lidí, kteří si chtějí půjčit, vedou do banky. Dalším oblíbeným zdrojem peněz jsou příbuzní. Až 65 procent lidí by si větší sumu půjčilo od rodiny nebo přátel, jde zejména o mladé. Návratnost těchto půjček je ale velmi riziková, lidem se jednoduše příbuzným nechce splácet. „Nesplácené dluhy v rodině nebo mezi známými tvoří 26 procent problematických pohledávek o průměrné výši 110 tisíc korun. Svým blízkým lidé důvěřují, a dokud se nespálí, jsou schopni jim poskytnout i stotisícové částky, aniž by cokoli sepsali. To ale značně komplikuje pozdější vymáhání. Jedna ze čtyř pohledávek, se kterými se na nás lidé obracejí, se týká soukromých půjček. Větší podíl zaujímají už jen neuhrazené faktury. Ani v tomto případě není dobré se zahájením vymáhání otálet. Patnáct procent věřitelů se na odborníky obrací, až když je pozdě,“ popsal Tomáš Medřický.

Půjčku má zhruba každý druhý Čech, splátky neplatí každý osmý. Jeden z deseti Čechů si půjčuje na splácení svých dluhů z minulosti. Až 75 procent žadatelů o půjčku je ve věkové hranici do 30 let. „Problémem jsou právě mladí dlužníci, kteří si na sebe naberou víc půjček, než jsou schopni splácet. Běžné jsou půjčky na bydlení, vybavení domácnosti, koupi nového auta či elektroniky. V letním období stoupá i počet dovolených, které lidé neplatí z vlastních úspor. Téměř dvě procenta lidí se dostanou do finančních potíží právě kvůli splácení půjčky na dovolenou,“ řekl Tomáš Medřický.

K letním trendům patří i pozdní hrazení faktur, které už tak v Česku nepatří k nejrychlejším. Až třetina českých firem totiž platí faktury po splatnosti. Průměrně platí tuzemští podnikatelé své závazky do 45 dnů. „Platební morálka v Česku se řadí k nejhorším v Evropě a během letních měsíců se ještě výrazně zhoršuje. Řada lidí jednoduše raději vyrazí na dovolenou a peníze na zaplacení závazků jim potom chybí. Doba splatnosti faktur se v létě takřka zdvojnásobuje a některé pohledávky se stávají nevymahatelnými. Obecně platí, že procento úspěšnosti se výrazně zvyšuje, pokud věřitel přistoupí k vymáhání rychle, nejlépe do tří měsíců po splatnosti. Za tímto časovým horizontem úspěšnost vymáhání dluhu dramaticky klesá,“ varoval Tomáš Medřický.

Prodlužující se doba splatnosti faktur komplikuje podnikání zejména drobným živnostníkům. V roce 2015 zahájilo podnikání 54 tisíc fyzických osob, což je nejméně za posledních deset let. Loni zároveň bezmála 51 tisíc živností zaniklo. Nejčastějším důvodem jsou právě neuhrazené faktury. Navíc řada živnostníků se své pohledávky nesnaží vymáhat, jednoduše podnikání raději ukončí. Léto je pro řadu živnostníků těžkým obdobím – nezaplacené faktury se kupí, nových zakázek je méně než v ostatních měsících a často se stane, že výdělek nepokryje ani náklady. Řada živnostníků tak letní období překlene jen díky úsporám. Ti, kteří je nemají, musí podnikání ukončit,“ popsal Milan Baše, majitel společnosti ADBA.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu